23. prosince 2015

Youtubeři jako novodobé hvězdy

Přeji všem krásný den!

Dnes jsem se zrovna dívala na nejnovější videa Teri Blitzen (spíše jsem video stopla a četla ty stovky komentářů pod videi), protože mě jednoduše baví číst, jak jsou někteří lidi naivní a dají se snadno strhnout s davem a pro " slavného youtubera " udělají vše. Doslova. A při tomto čtení mě napadlo sepsat mé názory do tohoto článku.

Teri Blitzen, minulý rok výhra Video Blogerka roku (letošní ročník 2.místo), nejznámější a zároveň nejvíce hejtovaná youtuberka

Když si vzpomenu, že přes 2 lety jsem ani nevěděla, že youtubeři existují, jsem si možná žila líp. Netrávila jsem tak dlouho nad díváním se na nesmyslné challenge a odebírala jsem jednoho youtubera za druhým. Před rokem jsem si uvědomila, cožeto vlastně dělám a razantně jsem omezila odběry na ty youtubery, kteří mě baví a něco mi dávají. O mé youtube sledovatelské historii nechci mluvit.

Připadá mi, že dnešní děti snad ani nekoukají na televizi, ale na youtube. Youtubeři jsou již známá firma, točením videí se dá lehce vydělávat a mají tisíce fanoušků. Kdo by nechtěl být youtuberem? Většině ne. Alespoň já, když vidím, co to vše obnáší.

Stres, neustálé komentáře od lidí, co nevidí, jaké nervy a dřinu to stojí, ztráta soukromí ... děkuji, ale ne. Pamatujete si na Utubering? Původně to měl být festival (byl, to nepopírám), ale zároveň to byla obrovská propagační akce. Doslova 20 000 bylo zblázněných a věci, co se tam děli, připomínali rvačky na koncertu Justina Biebra. Doslova mě přimělo dívat se na obrazovku, když jsem četla, že nějaká mladá dívka tam mlátila do 8-let dívky, jen aby se dostala k oblíbené youtuberce.

Uveďme si jako příklad slečnu na obrázku, Teri Blitzen. Přes 300 000 odběratelů. Před dvěmi lety jsem ji sledovala, ovšem pak jsem si řekla: proč ji sleduji? Vždyť mluví jen o sobě, nic mi to nedává a na něco si neustále stěžuje. Chápu, že takto velká slává je na 15-letou dívku těžká, ale pak se neměla do točení videí pouštět, když to pak nezvládá a na fanoušky se jen osočuje, jak jsou nevděčný. Její videa v poslední době podle komentářů opravdu nemají svou kvalitu a lidé na to reagují. 

Často jsou youtubeři lidi ve věku 13-20 let. A co vše musejí zvládat. Několika hodinové natáčení a několika hodinovou úpravu. Stovky komentářů a nápor se na ně řítí jako lavina. Já bych tohle nezvládla a jsem ráda za své čtenáře a za svůj nenápadný blog. Ztrátu soukromí bych nesla těžko a vadilo by mi, když by mě úplně neznámý lidé fotili a zastavovali na ulici.

Youtube je neustále na vzestupu, ale někdy mi přijde, že lidi jsou z toho až moc nadšení. Jsou z nich doslova a do písmene slavné osobnosti a puberťáci šílí. Někdy si říkám, kde budeme za 2, 3 roky? Jak youtubeři dopadnou? Opadne éra natáčení videí či bude šílenství ještě větší?

Jaký je váš názor na Youtube komunitu? Jste youtubeři? Jací jsou vaši oblíbení youtubeři?

13 komentářů:

  1. Nie som youtuber, ale zasa ja obdivujem britksú komunitu Youtuberov, pretože sú strašne milí a zlatí :) Taktiež niektorých amerických a austrálskych :) Myslím si, že je dobré, že robia tkú zábavu ako robia. Je to trošku aj prínos do médií:) Ja osobne sledujem len zahraničných a sledujem len: Tyler Oakley, Troye Sivan, Connor Franta, Caspar Lee, Joe Sugg a Zoe Sugg, Jim Chapman, Oli White, Marcus Butler a jeho priateľku Niomi Smart, Miranda Sings aneb Colleen Ballinger, Alfie Deyes a Trent&Luke channel : )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Britskou komunitu vůbec neznám, asi se na ní podívám. :)
      Je vidět, že v zahraničí je to promakané a někdy mi připadá, že čeští youtubeři se jim jen snaží vyrovnat.

      Vymazat
  2. Nedávno jsem četla status na FB od PetryLovelyhair, která si stěžovala, že ji hejtují ostatní youtuberky a blogerky z branže. Víte co, místo toho, aby byly za jedno, si budou dělat jen nepříjemnosti a drbat jak nějaké puberťačky. A pokud tohle znamená ten blogerský vrchol, tak raději zůstanu na svém miniaturním blogu s miniaturním počtem čtenářů. Možná ten malý počet znamená mnohem víc, než být na vrcholu, už se nemít kam posunout, a ztrácet nervy u zakomplexovaných haters... Pro nás, malé bloggery, je to, co se děje "tam výš," naprosto demotivující... Taky jsem psala článek na toto téma, pokud chceš, můžeš si ho přečíst :) http://baauu.blogspot.cz/2015/10/youtube-jako-divak-ano-jako-soucast-ne.html
    Baauu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si ho přečtu. :) A souhlasím, jak vidím, co mají za problémy " ti nejlepší ", tak ani nemám chuť být jednou z nich ...

      Vymazat
  3. J8 osobně youtubery sleduji. Mám odběry na opravdu moc kanálech, ale sleduji jen ty, kteří mě doopravdy zajímají. Podle mě jsou ti nejlepší ti dole..nebo tak nějak uprostřed. Zbožňuji tvorbu TheMadKyo (cca 27.000) a NikolsLife (cca 50.000), které mě doopravdy pobaví. No a potom tady je Teri Blizen, na kterou koukám..ani nevím proč... jasně její videa mě baví, je to tak primitivní, až je to zajímavé,ale jinak nic.
    Já sama jsem youtuberkou chtěla být, ale ne takovou, jaká je Teri. Chci být jako Fallenka. Ta je podle mě fakt třída a ona je pro mě královnou CZ/SK youtubu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fallenku znám a videa má dobrá. :) Tak každý si na Youtube najde ty své youtubery, které má rád. :)

      Vymazat
  4. Klidně ho napiš, každý názor je jiný a jedinečný. :)

    OdpovědětVymazat
  5. někdy si říkám, kam ten svět vlastně spěje? :/ Před několika lety nebyli youtubeři, nebylo šílenství ohledně počítačů a mobilů...a teď...nakonec se lidstvo zničí samo, protože děti už nedělají nic jiného, jako to bývalo dřív...:(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, pamatuji si, jak jsme do noci běhali venku ... dnešní svět je hodně jiný.

      Vymazat
  6. Nevím jestzli se mohu považovat za youtubera, ale plánuju točit videa dál. Nejspíše s bráškou, protože nás to ohromně baví♥ Myslím si, že svět by byl bez youtube mnohem lepší. Děti vysedávají na youtube místo toho, aby se dívali na filmy v televizi. Nebo zase sedí jen u televize a nechodí ven s kamarády. Já miluju procházky, chození ven s kamarádkou, lítat venku do večera, to je to nejlepší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvoje videa mě třeba baví a jsou zábavná. :) A souhlasím Domi, svět by byl hned jiný a lepší ...

      Vymazat
  7. tú Teri ani nepoznám, celkovo sa orientujem na blogerky a vlogerky v mojom veku alebo možno o niečo staršie, keďže mám 26 :) a pozerám väčšinou len tie videá, ktoré majú pre mňa nejakú výpovednú hodnotu. A tak sa to snažím robiť aj ja - začala som točiť pár mesiacov dozadu a teraz v novom roku chcem dať niektorým videám trochu iný koncept. Doteraz to bolo len ukázať nejaké líčenie, ale moc som nevysvetľovala jednotlivé kroky a pre niektorých ľudí to môže byť mätúce prečo robím to čo robím. Podľa mňa je najväčšia chyba brať celý youtube moc seriózne. Preto dávam do svojích videí aj časti, keď mi niečo padne z ruky, keď sa mi zamotá jazyk atď. aby to bolo zábavnejšie a nie kýbel nudy :D
    Drew's Beauty

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!