13. února 2016

Jak mít úspěšnější blog

Vítejte u nového článku!

Každý by jistě měl rád úspěšný blog. Jednou se mi to i s nejmenovaným blogem povedlo, ale ta kapitola je za mnou a já se konečně našla v odvětví, kde píšu o sobě, svých zájmech a podobně. Ráda bych se s vámi proto podělila o nějaké typy.

picjumbo.com

Kvalitní a originální články
Každý to říká, ale je to pravda. Pokud si založíte blog jen kvůli spolupracím, čtenáři to poznají. Pokud vás to nebude bavit, čtenáři to poznají. Inspirace nalezte k článkům všude! Všude okolo vás: ostatní blogy, životní situace, témata, o kterých se mluví. Témat je opravdu mnoho a je jen na vás, která vás zaujmou a o kterých budete chtít psát. Určitě si dejte také pozor na gramatiku. A též dobrý dojem dělají i dobré fotografie.

Pěkný vzhled
Někdo si to možná neříká, ale u mě je kvalitní (nebo aspoň ať se na to dá koukat) vzhled základ. Většina nebude chtít číst až moc tmavý blog nebo s ostrými barvami. Pokud neumíte si svůj vytvořit, někoho poproste, určitě vám pomohou.

Určitý stereotyp
Je dobré, když čtenáři ví, jaké články u vás mohou a čekat a kdy zhruba vyjdou. Já osobně jsem dávala články každý druhý den, ale zjistila jsem, že to postupně začínám nestíhat, tak jsem si nastavila zhruba dva články za týden. Vždy si je v den, kdy mám čas, rozepíšu a poté jen zveřejním.

Základna čtenářů
Čtenáře si nezískáte ze dne na den. Stojí za tím práce. Věřte ale, že se někteří určitě ukážou, které váš blog bude bavit a rádi se na něj budou vracet. Piště dobré články s chuťí a hned se vám nějaká čísla ukáží!

Spolupráce
Nezdá se to, ale spolupráce mohou pomoct, zvlášť když ten, kdo s vámi spolupracuje, dá odkaz na váš blog k sobě. Tím se vám krásně zvětší návštěvnost. Hlavně spolupráce mnohdy ukáží, zda skutečně umíte psát. Už není v sázce " jen " reakce čtenářů, ale i posouzení někoho jiného (pokud píšete pro danou firmu/člověka článek). Spolupráce vám dají zkušenosti.

Nevzdat to
Nikdy nemůžete čekat, že do týdne budete mít slavný blog. To se povede málokomu. Na úspěšném blogu mnohdy jsou i roky nebo měsíce práce a ta úspěšnost záleží jen na vás, co blogu dáte a jak se o něj budete starat. A věřte, úspěch se k vám dostane, ať už dříve či později.

Jaké jsou vaše rady pro úspěšný blog? Myslíte si, že váš blog je úspěšný? Co u vás vůbec úspěšný blog znamená?

29 komentářů:

  1. Mě se s blogem teď vůbec nedaří a nevím, co dělám špatně. :/ Jinak nechceš napsat článek o tipech jak si sehnat spolupráci? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Článek o spolupracích určitě chystám napsat, tak ho tu určitě v nejbližší době objevíš. :)

      Vymazat
  2. Ja by som ešte poradila - neporovnávať sa s ostatnými. Človek sa rád nechá inšpirovať lepšími, krajšími, úspešnejšími blogmi, to áno, ale netreba potom podliehať pocitu zbytočnosti, že "ja taký blog nikdy mať nebudem". Ja myslím, že kúzlo každého blogu je práve v jeho originalite. Načo kopírovať ostatných blogerov? Načo máme tisíc rovnakých blogov? Veď čitateľ nemá šancu zapamätať si niečo, čo je totožné so stovkou ďalších stránok. Buďte svoji, choďte vlastnou cestou, vyšliapte si ten blogerský chodníček sami a nezúfajte, ak má niekto o desať čitateľov viac, hoci bloguje o rok kratšie. Každý bloger je jedinečný a svojich čitateľov si nájde. Ak budete milovať seba a svoju originalitu, budú vás milovať aj ostatní :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkně napsané :). Plno lidí stále očekává, že se na jejich stránce budou objevovat stovky lidí už pár dní po založení blogu. Tak to bohužel opravdu nefunguje... Každý by měl psát hlavně proto, že mu to samotnému dělá radost :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím. Není nad tu radost, když píšete a vidíte, jak se lidem váš blog postupně zalíbí čím dál více a víte, že za tím stojí tvrdá práce. :)

      Vymazat
  4. Zacni sa vlastnymi radami riadi aby sme mohli posudit ci funguju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nepsala bych tady rady, které nefungují nebo je nemám vyzkoušené. ;)

      Vymazat
  5. Musím jenom souhlasit!:) Já s blogem teprv začínám (zase:D) a i přes to, že tam moc lidí nechodí, baví mě to a nepřestanu. Kdo ví, třeba jednou budu slavnější než Teri Blitzen a Karel Gott dohromady, haha. Hrozně se mi líbí tvůj styl psaní:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teri Blitzen nebude navždy slavná, Karel Gott je oproti ní hvězda. :D Děkuji! určitě to s blogem nevzdej! :)

      Vymazat
  6. Super článek! Já píšu blog rok a moje návštěvnost je většinou kolem 30, když vydám článek. Jinak se kolikrát stane, že je to nula. Nevzdávám to a píšu, protože mě to baví. Vím, že mám nějaký důvod sedět u počítače a nejen se u něho nudit. Vzhled jsem si změnila minulé léto a měnit ho budu opět asi, až v létě. :D Máš ode mě pravidelného čtenáře a těším se na další články od tebe. :)

    Sofi♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám to stejné, vždy je návštěvnost vyšší v den, kdy vydám článek ... tak to je podle mě u každého. Moc děkuji! :3 :)

      Vymazat
  7. Vidím to úplně stejně. Akorát, dneska už je vlastně těžký říct, co je ten originální a kvalitní článek. :D

    Nechápu lidi, kteří tvrdí, že na vzhledu blogu nezáleží. Sakra přece, vzhled je to první, co uvidím, když se mi stránka načte a když je vzhled špatný, tak (já) to většinou vzdávám a jdu prostě pryč. :D

    Hodně lidí si dnes zakládá blogy právě kvůli tomu, že si myslí, že budou mít hodně čtenářů hned od začátku. Haha, kdyby to bylo tak jednoduché. Každopádně čtenáři se vždycky objeví, ale někdy to trvá dýl, než by možná některým vyhovovalo.
    DENYII

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je stejný jako v reálu s tím vzhledem. :D Ty lidi pak narazí, když nevidí čtenáře hned na začátku. :)

      Vymazat
  8. Pěkný článek, především pro ty, kteří začínají.

    Osobně bych k tomu ještě dodal, že podle mě je hodně důležité umět psát nadpisy. Ten často (vedle obrázku) rozhoduje, jestli čtenář vůbec článek otevře, nebo ne. Dobrej obsah zas zvýší šanci, že se vrátí příště, nebo tě bude sdílet dál.

    Za mě nejlepší článek o tom, jak tvořit zajímavej blog napsal Ivan Sarközi v rozhovoru pro mladypodnikatel.cz Ty rady fakt fungují :)
    http://mladypodnikatel.cz/jak-vytvorit-uspesny-blog-t27491

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nadpis je určitě taky důležitý.

      Díky za odkaz, podívám se. :)

      Vymazat
  9. Ďakujem za príjemný a povzbudzujúci článok. Tiež som začala písať len ako psychoterapiu a trochu ako úlet z MD. Som rada za každého nového čitateľa, aj keď je to poväčšine len blízke okolie. Nevadí...nečakám že zo mňa bude hviezda. Pre mňa je to relax a to je hlavné. Držím palce v ďalšej tvorbe :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, tobě také! Také beru blogování jako relax, ale bloguji už dlouho a je to součást mě samotné. :)

      Vymazat
  10. Článků na tohle téma nebude asi nikdy dost. Většina z toho je obecně známá, ale stejně dobře platí. Já se těším, jestli někdy vydáš článek o spolupráci, o kterém si se zmiňovala v jednom z komentářů, protože sama nad tímhle tématem dlouhodobě přemýšlím a moc si nevím rady :)
    × tichyodpor.blogspot.cz ×

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, platí stále to samé. :) Tento článek mám už rozepsaný, do měsíce by měl snad vyjít. :)

      Vymazat
  11. Moc pěkný článek, podle mě dělá dost i aktivita na soc. sítích a ostatních blozích.

    OdpovědětVymazat
  12. Úplně super rady! Souhlasím se všemi :)
    PS: U mě na blogu je kontrola :)

    OdpovědětVymazat
  13. S nejmenovaným blogem, znám hooo? :D Líbí se mi ty tipy, není to na jedno brdo jak všechny a uvědomila jsem si, že některé věci jako třeba ten stereotyp nebo I ty spolupráce jsou fakt důležitý. Já takový článek chtěla napsat ještě before it was mainstream ale jak vidím, nápady jsou už asi vyčerpaný a nechci se opakovat :).
    Super článek, povedený :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neznáš. :D Hele klidně ho napiš, já takové ráda čtu. :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!