29. dubna 2016

Jak vidím praxi v nemocnici po 2 letech

Vítejte u nového článku!

V první řadě bych vám chtěla oznámit, že jsem se nakonec rozhodla vydávat zhruba dva články týdně, protože obden se to prostě stíhat nedá a jelikož za ani ne týden maturuji, nejde to stíhat. Dnes bych vám ráda popsala to, jak vidím praxi v nemocnici po 2 letech studia na zdravotnické škole.


Nikdy jsem si nemyslela, že skončím na takovéto škole. Chtěla jsem být herečkou, chovatelkou koní a učitelkou ve školce. A nakonec jsem skončila na oboru Zdravotnický asistent. Tolik k mým velkolepým plánům.

Praxe jsem se ze začátku strašně bála. Měla jsem z ní nervy a noc před tím jsem nemohla spát a neustále se budila. A když jsem měla být hlavní žákyní? Často jsem nervozitou i zvracela. Jsem hold nervák. Dnes se tomu zasměji, ale ze začátku to příjemné nebylo. Dnes jsem už zvyklá. Vím, co je v popisu mé práce (spíše praxe), umím to, co potřebuji a stále se učím. Už jdu do všeho s chutí se něco naučit.Za tu dobu jsem si stačila udělat hezký obrázek o našem zdravotnictví.

Hodně lidí si myslí, že sestra si napíchá pár injekcí a má volno, sedne si na sesterně a pije kafíčko. Ale ono to takto opravdu není. Každá sestra na oddělení má svou práci a často se ani nezastaví. Za relativně malou výplatou stojí obrovská námaha a často i zdravotní problémy (nejčastěji záda  a nohy).

Někdy se ani nedivím, proč sestry postihne tzv. syndrom vyhoření (více o něm ZDE). Pacienti jsou různí, jsem osobně ráda, že převažují ti, co se chovají normálně. Někdy ale potkáte člověka, kterému máte chuť vzít všechnu krev z těla.

Říkám si, že snad sestra maká více než doktor. Doktor vše naordinuje a sestra to provede. A když se to pokazí, co z toho má sestra? Nic, vše bude dáno za vinu jí.Je to krásné povolání, je ale špatně ohodnocené výplatami, nevděkem pacientů a jste jednou nohou v kriminále ...

Výhody sestry
  • je krásné vidět vděk pacientů
  • pomáháte lidem
  • budete vždy potřeba
  • vždy najdete práci
  • zajímavý obor
  • mnoho věcí si nebudete už připouštět, protože jako sestra uvidíte snad vše (zvracení, rány ...)

Nevýhody sestry
  • špatně ohodnocená práce finančně
  • směny a noční
  • fyzicky namáhavá práce
  • nevděk pacientů
  • trestní odpovědnost
  • velké riziko vzniku syndromu vyhoření

Máte praxi na své škole? Jaké jsou vaše zkušenosti? Měli jste na svůj obor daný názor, který se po praxi změnil?

10 komentářů:

  1. Obdivuji tyto lidi, ale kdybych tam šla já, tak toho pacienta zabiju. A to by měl třeba jen lehký otřes mozku. :D

    xxx
    dream-little-dream.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavý článek:) mně by asi nejvíc vadily ty směny - noční :) Na zranění, jehly a podobně se asi dá zvyknout, i když by to nebylo nic pro mě:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, já jsem člověk, co rád spí, takže v budoucnu nechci skončit na oddělení. :D

      Vymazat
  3. Zajímavý článek. Já měla taky na škole praxi, ale v makretingovém oboru...což mi tedy pohled na obor nezměnilo. Naštěstí :)
    FitBlanka

    OdpovědětVymazat
  4. Nemyslím si, že sestra maká víc, než doktor. Tím samozřejmě nechci říci, že sedí na sesterně a pije si kafíčko (případně ho vaří doktorovi). Že tráví s pacientem více času, než doktor? To bezpochyby ano. Že je to blbě placené? Ano. Ale dokud budou nemocnice státním zdravotnickým zařízením, tak je za stávajících zákonů nemožné, aby se to změnilo...
    Já bych sestru dělat nemohla. K nemocnicím mám takový odpor, že pokud vážně nemusím, tak nejdu ani k doktorovi (a doufám, že neumřu).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Práce je rozhodně u sestry fyzicky náročnější než u doktora (samozřejmě ne u sálového). Tak každý je nadaný na něco jiného a něco jiného ho baví. :)

      Vymazat
  5. Já mám takovej pocit, že jedné sestře na endokrinologii lezu pořádně na nervy :D. Mám fakt strašnej strach z jehel a z krve a pokaždý, když tam jdu na odběry, tak zvracím a brečím zároveň. Takže je to se mnou fakt na dlouho. Říká, že je to v pohodě, ale tomu fakt nevěřím. :D Obdivuju jí, jak tam vždycky počká, až se vybrečím, vyslechne si můj hysterickej výstup a dokonce si můžu při odběru lehnout. Zajímalo by mě, co si třeba ty osobně myslíš o pacientech, kteří tam dělají takový scény jako já. :D Kdybych byla sestra, tak bych si nafackovala.
    TUORE BLOG

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já osobně žádné takové ještě nepotkala, snad jen jednu ženskou, co při píchnutí vykřikla tak, že se všichni okolo lekli. :D

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!