1. dubna 2016

Trendy postarší generace blogů

Vítej u nového článku!

Ti, co blogují již delší dobu jako já a začínali na blog.cz, jistě si vzpomínají na plno zvyklostí, které tam panovali. Ať už špatné či dobré, vzpomněla jsem si na ně a napadlo se s vámi o tyto zkušenosti podělit. :)


Spřátelíme své blogy?
I v dnešní době to vídám docela často, hlavně na blog.cz, ale viděla jsem to i tady na bloggeru. Bylo strašně IN mít nejméně 50 spřátelených blogů (nechápu, jak lidi mohli stíhat na ty blogy chodit, to je prostě moc!). Mě ten systém přijde ... nevím, takové nucené chození na blogy ostatních, jsem raději, když chodím na blogy, které mě baví a nikdo mě nenutí.

Celebrity kam se podíváš
Nevím, jak vy, ale já naprosto VŠUDE viděla blogy o celebritách. Často i o těch, které jsem neznala. Bylo jich takové množství, až se mi z toho motala hlava kolem. Plno dokonalých vzhledů, mnoho článků za den, plno fotek ... no ufff!

Obrázkové blogy
Také jsem často viděla blogy typu obrázek = článek. Naprosto jsem to nechápala. A kolik u toho bylo komentářů! A proč? Bylo lehčí okomentovat obrázek, než si přečíst článek. Blogeři byli hold línější než dnes a to jak psát, tak číst.

I článek s pár větami je článek
Trochu to souvisí s předchozím bodem. Člověk napsal pár řádků a hned si myslel, jaký není spisovatel. Bohužel bylo málo lidí, který se dotyčnému odvážili říct, že to není článek a nic čtenáři nedal. Bohužel, takovéto typy článků byly velice časté.

Spolupráce jsou bum!
Mít spolupráce znamenalo obrovský úspěch (dnes se o spolupracích ví více než v letošních letech a je snadnější ji získat). Daný bloger byl najednou bůh, všichni k němu na blog chodili komentovat a chtěli s ním mít spřátelený blog. Netuším, co z toho měli, asi si mysleli, že si jich taky někdo všimne a hned se proslaví.

I se základní šablonou to jde
Další případ je, že jsem strašně často viděla na každém pátek blogu základní šablonu, s maximálně přidaným obrázkem do záhlaví. A víte co? V té době to ani nikomu moc nevadilo. Připadá mi, že na vzhled se nebrat tolik důraz jako teď. Nebo si ho lidé prostě a jednoduše nevšímali?

A jaké "trendy" si pamatujete vy?

37 komentářů:

  1. Heh dobrý článek :) já jsem měla úplně první blog taky na blog.cz:) ale já si pamatuju taky ty celebrity. O tom měl blog každý druhý :)

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím že tie veci o ktorých píšeš sa dejú doteraz. Tie články fotka tri vety som videla na každom deuhom blogu a uprimne...nechápem to. Taktiež tych 425 spriatelenych blogov o com je? Iba o Dobrý pocit. Toľko ľudí ma sleduje, toľkých slefujem ja...pritom nič pravda. Je to len číslo. Celebrity a klepy? To fakt ešte niekoho zaujíma kto sa s kým vyspal? To ficalo v prvom ročníku na strednej... a precackane blogy, neprehladne, kde sa človek stratí už po druhom článku? Na to sa môžem... a mňa čo ešte irituje hodne vela a neviem ako to bolo predtým lebo som blogy začala čítať len prednedávnom. ..prazdne komenty aoo: super článok tu je môj blog a úplnennajviac najhoršie, neodpovedanie na. Neviem či sa niektorí blogeri cítia ako hviezdy alekkeď vidím pár komentov a ani jednu odpoveď, beriem to ako neuctu k čitateľovi. Ak vidím tristo komentov...tak to chápem :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Spriatelovanie blogov som nikdy nemala rada. Načo je to dobré? Chodiť na blog z povinnosti a pritom ma ani ten blog nezaujíma? Nie, ďakujem. A ako sa potom dotyčný/á naštvali keď som odmietla. Ajajajáj :D

    www.simonazacko.com

    OdpovědětVymazat
  4. Jo, byla jsem kdysi dávno případ 1 obrázek = článek. Hrozný je, že ten blog má i cca 8 let poté, co už na něm nebloguju, fakt vysokou návštěvnost. Asi jsem často ve vyhledávači, nebo nevím :D Spřátelení mě nikdy nebralo, nikdo nemá řas chodit na milion stránek a komentovat každou zveřejněnou věc, ale pamatuju si ho. A ty blogy o celebritách byly strašný - hlavně Tokio Hotel byl snad úplně všude :D

    OdpovědětVymazat
  5. To mi úplně připomnělo moje blogy na blog.cz :D Taky jsem měla blog o celebritách, spřátelený i elite blogy :D Kolik práce to dalo, udělat normální layout blogu, to bylo šílené.. :D:)

    OdpovědětVymazat
  6. Super clanok:) blog.cz nemam rada nie proate saa mi nepaci styl pisania a cslkovy dizajn , co sa tyka sablon tak toe html kody moc neovladam len tie zakladne a sablonu si stiahnem z nejakej stranky ktora sa mi paci a preformujem si ju podla seba :D sledujem len toe blogy ktore sa mi pacia a nikdy nesledujem ked ma do toho niekto nuti,fuj ....

    www.teenmumy.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  7. Super článok, vrátila som sa v myšlienkach k mojim začiatkom na blog.cz, kde to fungovalo presne ako popisuješ.. Ešte si spomínam na avatary, ktoré nesmeli chýbať na žiadnom blogu. Zbierka malinkých farebných bezvýznamných obrázkov, neviem čo sme na tom tak milovali, ale bola to sranda.. A ten pocit pri čakaní, keď človek uverejnil článok a čakal, kedy bude na úvodnej strane medzi najnovšími článkami :-D

    OdpovědětVymazat
  8. Byly to asi trendy, ale když jsem se ještě pohybovala na blog.cz, asi tři roky zpátky, tak jsem tohle všechno nevnímala, protože jsem se obklopovala AK. A poslední spřátelený blog skončil někdy ve čtvrté třídě. :-D Proto hodně záleží, v jakém kruhu se člověk nachází. Jako starý bloger mám problém s tím, že mi dnešní blogeři přijdou, že to neberou tak vážně, že založit si blog je pro ně právě jen trend jako si koupit novou kabelku. A že články, které píší, o nich vlastně nic nevypovídají, což je pro mě u blogu dost důležité. :-)

    Ale na ty věci výše zmíněné si pamatuji právě z z dob, kdy jsem si zakládala první blog, což je... deset let zpátky. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blogování je dnes celkem rozšířené a kvality bohužel klesá někde no ... :/

      Vymazat
  9. Blogovala jsem už dříve když mi bylo cca 13 let (wow což už je 9 let zpátky) a moc dobře si pamatuji všechno o čem tu píšeš :) Blogovala jsem na sblogu a k tomu patřily ještě kýčovité pusuvníky, kurzory se všmožnými "ocásky" a spousta dalších blbin - čím třpytivější a barevnější tím lépe :D Další peckou byly bleskovky, kde výhrou byly v malování vytvořené bannery :D Achjo to byly časy.. :D :)

    http://theluciiesh.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  10. Tak ty spřátelené blogy jsou ještě pořád a hodně a taky znám spoustu blogů o celebritách, teda spíš jen na blog.cz.. Ale třeba na ten design jsem já brala ohled vždycky, i když můj vkus se trochu změnil v tomhle ohledu :D Fajn článek :)

    OdpovědětVymazat
  11. Ty jo, úplně jsem si vzpomněla na MH blogy. :D Bylo to období plné nenávisti a kopírování, ale i tak ráda na něj vzpomínám a vyšlo z něj spousta super lidí a kamarádek.. včetně tebe. :)

    xxx
    dream-little-dream.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  12. Úžasný článok, krásne si pripomenula ako to bývavalo kedysi :)
    Bibiána Navrátil's blog

    OdpovědětVymazat
  13. Och tie časy.. Zabudla si ale na legendárne písanie- AhOj :D. A ako to bolo kedysi s šablónami, dnes má aj jednodňový blog s 1 čitateľom stiahnutú a prudko prepracovanú šablónu, ktorá sa najlepšie opakuje na každom druhom blogu.

    OdpovědětVymazat
  14. Ano, pamatuji si to také. A co také zakládání společnýho blogů? Takovéhle blogy, co jsem navštěvoval, vydržely minimálně pár týdnů. A taky si vzpomínám na styl psaní typu: "AhOjQy jAk sE mÁŠ? "
    Nechápu, jak tohle někdo mohl psát. Je to náročné už je to napsat. :D Také bylo strašně IN objednávky designů.

    Je hezké si připomenout staré "blogové" časy, ale bohužel teď už mnoho lidí blogování nebere tak jako kdysi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, na jednu stranu mi to staré blogování celkem chybí ...

      Vymazat
  15. Já si tohle taky pamatuji, dřív jsem sama měla spřátelené blogy :D No byla to sranda. Každopádně pak jsem nějak pochopila, že "spřátelené blogy" jsou úplně k ničemu a ty pravidla, které měli také.
    Celebrity jsou na blog.cz pořád, řekla bych, ale naštěstí už né v takové míře jako předtím.
    Jo spolupráce byly opravdu velké bum, vždy jsem těm lidem záviděla... naštěstí to teď už nedělám :D
    DENYII

    OdpovědětVymazat
  16. Jojo to znám a je to myslím si do dnes. Jinak hezký článek.

    OdpovědětVymazat
  17. S SB souhlasím. Já jsem to zrušila sice teprve asi před týdnem nebo dvěma (i když jsem to pořád ještě nestihla z toho blogu odstranit), ale chtěla jsem to udělat už delší dobu. Stejně si na ty blogy chodím jak chci a ne podle nějakých pravidel :D

    Blogy o celebritách mi zas až tolik nevadí, ale je pravda, že když je na padesáti blogech jedno a to samé, tak je to hrůza.

    Obrázkové články bez slova také nesnáším. Přiznávám, že jsem dřív na blog dávala třeba vtipné obrázky, ale to bylo jen na odreagování mezi psanými články. Ale jsou blogy, které nic jiného nemají a to je hrůza. A stejně tak je to s těmi články s pár řádky, je to otravné a ztráta času.

    Tak tohle neznám. Před pár lety jsem sotva tušila, že něco takového existuje, hlavně proto, že to tu nebylo tak rozdáhlé. Teď to sice vím a nějaké spolupráce mám, ale nikdy, ani v minulosti, jsem si nevšimla, že by byl někdo tak paf z někoho, kdo má spolupráce.

    Přijde mi, že dřív nebylo tolik lidí, co dělá laye nebo designy, tak se to asi tolik neřešilo, ale teď to umí skoro každý...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S těmi lay, lidi je sice umí, ale kvalitních je stále málo ... :/

      Vymazat
  18. V 15 letech jsem na blog.cz také chodila a pohybovala se v tomto prostředí docela často :D Tak bych ještě dodala, že bylo IN mít příšerný vzhled blogu (čím barevnější tapeta, obrázky, videa, kurzor myši apod., tím lepší ne?). A samozřejmě mnoho třpytivých efektů a nadpisů a textů, které byly o ničem :D

    Dobře napsáno!

    INKA – lifestyle, focení, líčení, krása, DIY a novinky

    Ráda bych tebe a tvé čtenářky pozvala na svou první letošní soutěž na téma „Jaro přichází“-soutěž v líčení pro amatéry

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!