7. září 2016

Jak psát blog, kam se lidé vracejí v zástupech

Vítej u nového článku!

Někdy si myslíme, že když blogujeme, víme většinu věcí, co potřebujeme. Někdy to pravda je, někdy není. Měla jsem možnost vyzkoušet internetový videokurz s názvem Jak psát blog, kam se lidé vracejí v zástupech. Co myslíte, věděla jsem vše, co v kurzu bylo a získala jsem něco nového? Pokud vás to zajímá, můžete pokračovat ve čtení článku!


Váš lektor v tomto kurzu bude Jan Markel. Jeho projev se mi líbil. Mluvil stručně, relativně pomalu a spisovně. Poslouchal se dobře. Jen mě na kurz nebavilo se dívat, protože obrázek muže na bílém pozadí omrzí po chvilce, ale dobře se poslouchá, tak jsem u sebe zvolila tuto metodu.

Jak se mi líbila každá kapitola? Zde je vždy pár slov k dané kapitole.

Rozhodující faktory, zda čtenář vydrží na stránce déle než 10 vteřin - Defakto uvítací kapitola a mluvení o základu, aby čtenář vůbec na blogu vydržel. Většinu věcí, o čem instruktor mluvil, jsem věděla.
Tři pravidla chytlavého titulku - Celkově každý ví, že titulek je nesmírně důležitý. Ovšem zaujalo mě to, že si člověk musí dávat pozor i na počet slov a jedno jediné sloveso změní hned pohled na článek a titulek.
Formátování textu – protože na tom záleží - Úprava textu je důležitá. Zjistila jsem, že o jedné věci, co je často velice dobrá, vím, ale nepoužívám ji. A přitom to poté vypadá mnohem lépe, když jednu důležitou větu v textu zdůrazníte. Podnadpisy používám také, ale hlavně u recenzí. Je zajímavé, že vás zároveň podnadpisy dávají nahoru do vyhledávání.
Jazyková stránka věci – jste to, co píšete - Řekněme, že tato kapitola byla pro mě lehce zbytečná. Tyto věci se dozvíte již ve škole. Nedala mi nic nového.
Základy SEO aneb aby vás našli - Naopak v této kapitole jsem získala nové vědomosti. Zjistila jsem například, že příliš klíčových slov v jednom článku spíše škodí než dělá dobrý účinek.
Kdo jsem a co říkám – klíčová otázka - Pro mě zbytečně dlouhá kapitola, která pojednává o tom, aby jste psali jako osobnost.
Načasování a jak často psát  -Dle mého tato kapitola pojednává o tom, co je naprosti individuální. Někdo píše každý den, někdo jednou týdně, někdo obden. Je to na každém. Ovšem pravda byla, že nějaká ta pravidelnost musí být.
Nejčtenější typy článků - Opět individuální kapitola. Samozřejmě každý si rád přečte nějaké drby, ovšem poté je to pouze na zájmech daného člověka. Ale Honza to bral hezky všeobecně.
Optimální délka článku - Docela mě překvapilo, že si Honza myslí, že články jsou lepší delší než kratší. Samozřejmě, pravda to je, ale nesmí se to přehánět, někdy délka spíše odradí. :)
Jak zapojit emoce - Kapitola zajímaví, ale ne tolik jako ostatní. Samozřejmě emoce v článku jsou fajn, ale já osobně spíše ten humor.
Proč je humor důležitý a proč můžete být vtipní i vy - Překvapilo mě, že humor ovlivní čtenáře celkem dost. Ale je pravda, že když si přečtu článek psaný s humorem, hned se cítím lépe.
Proč se čtenáři vracejí a proč sdílí váš obsah - Líbilo se mi, že kapitola byla brána více z psychologického hlediska. Ukázalo se i, že ta pravidelnost je opravdu důležitá a dost závisí na tom, zda se k vám budou vracet či ne.
Jak vytvořit opravdový virál - Tuto kapitolu jsem tolik nepochopila, tudíž se k ní v budoucnu ještě vrátím.
Tři triky jak znásobit počet čtenářů u jediného článku - Zajímavé tipy. Zjistila jsem, že jeden jsem používala a nějak ho zapomněla používat nadále. Alespoň mi to připomělo.
Komunikace se čtenáři - Dle mého jedna z nejvíce důležitých věcí hned po obsahu. Strašně mě mrzí, když blogeři neodpovídají svým návštěvníkům na komentáře. Když odpovídá, tak jde vidět, že mu na nich záleží.

Co se týče technické stránky , nemám jí co vytknout. Videa se načítala perfektně, žádné sekání, zvuk také výborný. Jen občas byl hlas Honzy až moc mechanický, takže částmi mě moc nebavil.

Kurz bych doporučila spíše pro mladé a začínající blogery. Já osobně jsem většinu věcí věděla, ovšem obsahově je skvělý pro ty, kdo teprve začínají. Dozví se mnoho informací a mnohé se naučí. A hlavně se naučí vyvarovat typických chyb, které mnoho blogerů udělalo před ním.

Zaujal vás portál Vím Víc? Zaujal vás některý kurz? Zkoušeli jste některé kurzy na internetu?

6 komentářů:

  1. No hezky! Ta předposlední kapitola mě zajímá (((((((((: prozradíš mi ono tajemství? :D Jinak super, hezky stručně popsané a já se taky teda upřímně řadím mezi ty, kteří radši delší články. Protože do krátkého se začtu, začne se mi líbit, no a hned skončí... ty delší člověka prostě chytnou, když jsou hezky napsaný. A zabijou čas v práci (: :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oni ty dlouhé články jsou také zajímavé a nezajímavé ... jsem ráda, když je něco dlouhé a zajímavé, ale ty dlouhé a nudné jsou ... zkrátka nudné. :D Tajemství to není. :D Jen tip, ať využíváme text v obrázku. :D

      Vymazat
  2. tá posledná vec aj mňa štve ja sa snažím odpisať aj ked len podakovat alebo odpovedat na danu otazku, no su ludia ktorý vobec to nevnimaju akokeby a ide im len o tie komentare :( , super článok, pekný dizajn :))

    http://teenmumy.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to zajímavě. :)

    xxx
    megtheking.blogspot.com

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!