8. února 2017

Školu k životu prostě potřebuješ! Nebo ne?

Vítejte u nového článku!

Ach ta škola! Všichni školou povinný ví, že občas jste měli pocit, že prostě už do tý školy chodit nechcete. Že je to naprostá ztráta času a vysoká je k ničemu. Jaký je můj názor na toto téma?


 Po dostudování základní školy jsem opravdu nevěděla, kam jít. Dávala jsem přihlášku na dvě školy - zdrávku a zemědělku. Vzali mě na obě  a teď byla otázka, kam jít? V té době jsem spíše chtěla na tu zemědělku. Ale rodiče mě přesvědčili, ať jdu do zdravotnictví, že tam najdu uplatnění vždy a práci vždycky najdu (to je pravda, ale za jaký peníze?). Tak jsem na ní teda šla.

Začátek byl pro mě příšerný. Jiné město, které jsem totálně neznala, nový spolužáci. A hned další týden se jelo do Itálie na adaptační kurz. Byla to má první cesta do zahraničí a poprvé jsem viděla moře. A taky pár dní prozvracela. Trochu jsem se i na tom kurzu uklidnila.

Po návratu do školy to ale začalo nanovo. Byla jsem opravdu nešťastná, chtělo se mi neustále brečet a nedokázala jsem se soustředit na látku. Z toho jsem měla parádní žaludeční potíže. A chtěla ze školy odejít. Ale rodiče mi řekli, ať té školy dám ještě šanci. Dala jsem a ukončila ji úspěšně maturitní zkouškou. Když se ale ohlédnu zpět, nikdy jsem tam nebyla spokojená. Sama se divím, jak jsem to vydržela.

Po maturitě byla otázka, co dál? Říkám si, že jsem neměla nikam chodit. Ztracený půl rok. Měla jsem jít rovnou do práce. Ale já pokračovala dále na vyšším studiu. A řeknu vám, za ty peníze mi to opravdu nestálo. Hned ani ne po měsíci jsem věděla, že to nedám. Nevydržím. Nelíbilo se mi tam. Tentokrát jsem se ale rozhodla, že si nic nenechám vymluvit a po půl roce ze školy odešla. Přispěla k tomu i brigáda, kde jsem se cítila mnohem spokojenější než ve škole.

Takže nyní jsem aktuálně měsíc a něco po škole. Nějak si dávám dohromady svůj život a co bude dál. Jsem na pracovním úřadě a hledám si práci (přiznejme si, komu pracák něco najde?). Hledám pečlivě, protože nechci být nespokojená. 

Co z toho vyplývá? Opravdu se rozhodujte za sebe. Část za mě rozhodovali jiný a až teď jsem pořádně si uvědomila, že to mělo být možná jinak. Pokud nechcete na vysokou, nechoďte, pokud ano, běžte. Školu si vyberte podle sebe, to vy v ní budete se učit a trávit čas. I bez vysoké se dá najít dobře placená práce. A neposlouchejte ostatní, že ne. V dnešní době taky hrají velkou roli známosti. Koneckonců, je to váš život, ne život jiných ... !

Jaký je váš názor celkově na školství? Jaký byl/je váš studijní život?

12 komentářů:

  1. Já už zachvíli taky půjdu na střední a popravdě nevím, na jakou školu mám jít. Šla bych třeba na výtvarnou ale tam by mě asi nevzali takže fakt nevím. Teď tak akorát přemýšlím o pedagogické.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mě to alespoň zkus, za zkoušku nic nedáš. :)

      Vymazat
  2. Super článek! Já myslím, že je škola důležitá jen v tom, že tě naučí plnit nějaké úkoly, komunikovat s lidmi a řešit problémy. V práci je to už jen a jen horší.
    Beauty by K.

    OdpovědětVymazat
  3. No, já chodila na VOŠ než jsm zjistila, že to nemá smysl. Hromada mých přátel odešla po střední škole na VŠ a stejně nemohou najít práci, protože sice mají vysokoškolské vzdělání a titul, ale nemají praxi (ta školní se nepočítá). Takže já se střední pracuji a vydělávám si a moji kamarádi sedí na pracáku.

    INKA – lifestyle, focení, líčení, krása, DIY a novinky

    Ráda bych tebe a tvé čtenářky pozvala na svou první letošní soutěž na téma „Jaro přichází“

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lépe bych to neřekla. Nesnáším řeči, když se říká, že bez VŠ nejsi nic. Ale člověk pravdu vidí.

      Vymazat
  4. Já teď řeším velice podobnou situaci... Původně jsem na vysokou ani moc nechtěla, ale nechala jsem se rodinou přemluvit, ať to zkusím. První semestr (a zkouškové) jsem ustála, ten druhý už ne... Nicméně jsem se ještě jednou nechala přemluvit, ať to nevzdávám a zkusím jiný obor. Zkusila jsem. Výsledkem jsou dva promarněné roky, kdy jsem mohla dělat něco užitečnějšího. A teď mě někteří jedinci přemlouvají, abych to zkusila ještě potřetí... Ale já už se nenechám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nenech se. Je to tvá věc a ano, taky jsem viděla ty promarněné roky a proto jsem odešla už teď po půl roce, nechci promarnit další roky zbytečně.

      Vymazat
  5. Je pravda hlavně to, že pokud nechcete na vysokou, prostě nechoďte. Kde není vůle, není cesta... A to tady platí dvojánsob...
    A asi další rada ode mě by byla: Nezáleží jen na škole, ale hlavně na tom, aby člověk něco uměl. Protože hned po tom, kde jste studovali, se vás zeptají, co umíte... :D

    OdpovědětVymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  7. Škola je opravdu hodně důležitá, ale důležitá je také praxe. Já proto práci střídám tak po roce nebo po dvou. Prostě ve chvíli, kdy mám pocit, že už se v ní nic nového nenaučím. Nabídka pracovních míst je tak široká, že si mám vždy z čeho vybírat. Obzvlášť, když už něco umím a mám vystudovanou vysokou školu :-) .

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!