21. listopadu 2015

Antikoncepce - ano, či ne?

Vítám vás u dalšího článku!

Antikoncepce je nejen poslední dobou často diskutovaným tématem. Vím, že o ní nevím všechny informace, které existují, ale v tomto článku bych vám spíše řekla své zkušenosti, proč jsem ji začala využívat a její výhody a nevýhody v braní antikoncepšních prášků. :)


Proč jsem ji začala používat?
Antikoncepci jsem začala brát v patnácti letech. Měla jsem velmi bolestivou a silnou menstruaci, která mě opravdu omezovala v životě. Vždy jsem chyběla nejméně jeden den díky bolestem, kterými jsem trpěla (však to některé znáte také, že?). Bylo to opravdu hrozné a k nevydržení! Proto jsem se rozhodla (tedy mamka spíše), že zajdeme ke gynekologovi a poptáme se na její využití. Přeci jen, bylo mi patnáct a stejně bych si pro ni v nejbližší době zašla. Po odebrání krve a vyšetření jsem si mohla zajít do lékárny pro mou první antikoncepci.

Výhody a nevýhody
Byla jsem jednou z vyjímek, která má více výhod než nevýhod. Zlepšila se mi pleť (i když to zázračné vyléčení akné to opravdu nebylo, v což jsem strašně doufala!), cyklus se zklidnil a nemusela jsem každý měsíc nejméně 3 dny chybět. Nevýhoda byla, že se mi zhoršili problémy s lupy, začaly se vyskytovat mnohem více než dříve. 

Bohužel, spolužačka takové štěstí neměla. Po zhruba půl roce se jí udělalo ze dne na den špatně a zhoršovalo se to. Zrovna ten den jsme měli akci na dni diabetiků a když jsme odcházeli, opravdu špatně a těžce se jí dýchalo. A nakonec z toho byla trombóza. Naštěstí je v pořádku.

Jako další nevýhody bych dala nejspíše cenu. Moje stojí kolem 480,-, ale vím, že jsou i mnohem dražší. Firmy chtějí na antikoncepci vydělat co nejvíce. Vydělávat na našem zdraví, to je taky věc. 

Také jsou časté vedlejší příznaky jako migréna, CMP (celková mozková příhoda), přibírání, nadměrné krvácení, změny nálad a podobně.

Ano nebo ne?
Antikoncepci zatím měnit nechci. Tu, kterou mám teď, mi vyhovuje. Ovšem nechci ji používat do konce života, nechci si ničit tělo hormony. Po porodu bych si ráda nechala zavést nitroděložní tělísko, pokud to půjde. Máte s tím některá zkušenosti? Rozhodně budu ráda, když mi poradíte, co a jak.

Používáte antikoncepci? Jaký je váš názor na ní?

Budu moc ráda, když každá napíšete své názory. Zda ji používáte, proč třeba ne, jaké má pro vás výhody a nevýhody či proč ji nechcete používat.

28 komentářů:

  1. Jsi šílenec! Kolik Ti je, holka?! Znáš to chemické složení?!! Je to hnus, neber to! Ničíš si zdraví a do budoucna i zdraví svého případného dítěte! Doktor Ti to neřekne, protože ho to živí, ale mrkni na složení a uvědom si, co Ti to dělá s tělem. Já jsem vystudovaný chemik a každá žena, která to dobrovolně bere, je neskutečně hloupá!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je mi 19 a určitě nejsem tak hloupá, jak si myslíš/myslíte. :) Co se týče antikoncepce, s doktorem jsme to probírali a složení jsem si prostudovala, zda tam není něco, co mému tělu nevyhovuje (alergeny). Vím, že jsou to hormony a není to nic zdravého a že ani složení není někdy to nejlepší, co je. Ovšem je to každé ženy rozhodnutí, zda ji bere, nebo ne. Ale děkuji za komentář a za názor. :)

      Vymazat
  2. No já osobně mám více nevýhod a tak jí neberu. Chránit se chráním takže v tom problém nevidím. Osobně nechci ,aby mi tohle udělalo paseku s tělem kvůli těm sračkám co v tom jsou ,ale to je můj osobní názor. Po tom co jsem díky ní málem vykrvácela ne děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je mi líto ... podle mě když už se dělají, měli by je více kontrolovat a dělat aspoň nějaké kategorie, jako méně hormonové a tak. :/

      Vymazat
    2. No osobně se nechci dopovat těma sr... takže asi tak :)

      Vymazat
    3. To je tvá volba, nikdo ti je nenutí brát, každý by si to měl rozhodnout sám. :)

      Vymazat
  3. Párkrát na to přišla řec, zda ano či ne, zatím se držím toho, že to svinstvo brát nechci. :D

    OdpovědětVymazat
  4. Antikoncepci neberu, protože mi to přijde nepřirozené. Navíc nač brát 15 let prášky proti, pak 5 let zase prášky pro. Mám bolestivé menstruace a jsou pro mě něco jako indikátor zdraví. Pokud je něco špatně s tělem, tak se zpozdí, i když jsem ve stresu. Tak poznám, čemu se mám vyhýbat a tak. Po stránce sexu to s přítelem řešíme kondomy, řekl mi, že mě nebude nutit cpát se hormony, za což jsem moc ráda. Možná, že kdybych měla horší bolesti, tak nad tím zauvažuji. Ale zatím jsou to jen jednodenní bolesti, kdy mohu chodit do školy, jen občas prosedím polovinu vyučování u topení na záchodě a nahřívám se, popřípadě ani chvíli neposedím v jedné poloze.

    Je to každého věc, takže neodsuzuji nikoho, kdo to bere, ani je za to nechválím. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na tvém názoru něco je a člověka donutí přemýšlet. :) Když o tom přemýšlím, máš pravdu. :)

      Vymazat
  5. Antikoncepce, hrozně diskutabilní téma. Osobně jsem brala dva roky a jsem za to ráda, neb mě to naučilo i tomu, že ne všechno co ti pan/paní doktor/ka poví je pravda. Tělo si samo říká co potřebuje a co chce. Dle mého názoru, brát prášky jen kvůli akné je hloupost, jedná se akorát o vyřešení následku a ne příčiny. Celkově jsem se po téhle zkušenosti zaměřila spíše na alternativní cestu bytí. Co se týká užívání tohohle "zázraku" :) k zabránění těhotenství...ano na jednu stranu jasně, je to super pohodlné, ale na druhou stranu, huntovat si tělo, dopovat se hormonama jak kuře z kfc?! Děkuji, mám své tělo ráda. Nehledě na to, že hormony ovlivňují mnohem více věcí, než jen menstruaci, náladu atd. Když jsem si procházela studie, docela mě z toho mrazilo, co všechno se o HA ví, kolik je toho zjištěno a jak málo z těchto informací proniká na veřejnost. Každopádně souhlasím, kdo to chce brát, ať to bere, ale měl by být zodpovědný k sobě samému a nespokojit se s tím co mu povídal pan doktor a zjistit si o tom co nejvíce relevantních informací! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš naprostou pravdu. Většina, kdo HA nebere, právě má takovýto názor a dle mého to není vůbec špatné, spíše naopak. U mě se zatím vyplatí, z různých osobních důvodů, které tu psát nechci, ale chci po nějaké době ji úplně vysadit, jak říkat, huntovat tělo po celý život nechci.

      Děkuji za krásně napsaný názor! :)

      Vymazat
    2. prečítala som si všetko, ako článok, tak aj komentáre. som jeden z tých, ktorí neberú antikoncepciu a ani nechcú začať a áno, mám taký názor, pretože som už čítala naozaj veľa fór, kde sa ženy sťažovali na naozaj hrozné a divné vedľajšie účinky - prestali mať chuť na sex, mávali z nej migrény, nemohli otehotnieť, partner im začal smrdieť a začal byť pre nich odpudivý, keď ju prestali brať a všetky tie veci s tým, keď ju človek prestal brať - vlasy opäť zmastneli, vrátilo sa akné, bolestivá menštruácia, či prsia stratili svoj tvar... a to viedlo k opätovnému užívaniu antikoncepcie... názor, že to nie je nič zlé majú len ľudia, ktorí sa nevedia poučiť z chýb iných, musia to zažiť sami na sebe... ale áno, máš pravdu, je to tvoje telo, tvoje zdravie a to, že ti teraz nič nie je, neznamená, že ti nebude o 10 rokov, ale to už bude neskoro... ale pýtala sa si na názor čitateľov, tak ti tu tiež jeden píšem ;).

      Kejmy ♥.

      Vymazat
    3. Vím, že mi může přestat vyhovovat, rizika vím. Je jich mnoho ... Kejmy, máš samozřejmě pravdu, jako každá komentující. Děkuji za názor. :)

      Vymazat
  6. Zajímavý článek, mně už ale hormonální ak nevyhovuje

    OdpovědětVymazat
  7. Vsechno v antigoncepci tvemu telu nevyhovuje, stejne tak jako ostatnim ;) jsou to hormony, ktere ti meni ty tvoje. Neskutecne si nicics svuj prirozeny stav... Ale na to musi prijit kazdy sam ;)

    OdpovědětVymazat
  8. Brala jsem antikoncepci od 14ti let do 19. Já jsem bohužel člověk, co se prostě chrání antikoncepcí, než abych otěhotněla. Ano, je mnoho způsobů jak se chránit a nepoužívat antikoncepci. Kondom, gely, atd.. je toho hodně, ale upřímně.... to pokaždé když chytnu chuť na sex, mám čekat než se nasadí kondom, dám si gel při kterým se musí chvilku čekat a čekat.. ? To by mi mezitím moje choutky odpochodovali. Takže ano, preferuji antikoncepci. Zhruba od 19 let do teď (21) jsem přešla na podkožní implantát, který mi byl zadarmo vložen pod kůži ( v zahraničí ) a je na 3 roky. 3 roky nemusím řešit a přemýšlet, zda jsme nezapomněla na prášek a nestojí to nic. Menstruace je pravidelná, bez bolesti, pleť jak prdelka, nezpozorovala jsem nic, co by mě omezovalo a nebo mi nedělalo dobře.

    Jinak velmi dobrý článek, hezky napsáno. Jediné co bych vytkla a co vytknu každé co to řekne je, že po antikoncepci se přibírá. Ne to totiž není tak pravda. Přibere se max.3 kila za rok. Takže kdo tvrdí že přibral po antikoncepci tak kecá. Ano, antikoncepce způsobuje větší chuť na jídlo, ale všichni víme že když dodržujeme zdravé stravování, sport a ,,nežereme,, nikdo nepřibere 25kg za 5 měsíců jak mi bylo nedávno řečeno :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Implantát? O tom slyším poprvé. Nejspíše si o tom zjistím více, vypadá to zajímavě. :) A souhlasím s tvým názorem.

      Vymazat
  9. Já beru antinu už asi 5 let a nic mi není. Nemám žádné špatné příznaky. Chuť na sex mám, netloustnu, nehubnu, pleť mám pořád stejnou, takže jsem spokojená :-)
    goodmoda.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  10. Velmi zajímavý článek. Já brala antikoncepci od 15-21 let. V průběhu jsem musela jednou antikoncepci změnit, kvůli tomu, že ta, co jsem brala nebyla vhodná na dlouhodobé užívání. Tak jsem rok brala jinou. Za ten rok jsem přibrala 10 kg, opravdu. Jedla jsem stejně, nějak extra se nepřejídám, občas si zasportuji. Pak jsem začala mít problém s kloubama. Hrozně mě bolely kolena,i klouby na rukách. Doktor stále nemohl přijít na to, co mi je. Pak jsem si řekla, že zkusím vysadit. A hurá, klouby přestaly bolet. Už v životě bych do antikoncepce nešla. Je to něco přes rok, co ji neberu, a ten rok jsem měla neskutečně hroznou pleť.. Už se to vše dává do normálu, ale vidím, že se tady ty chemikálie drží v těle dlouho. Proto jestli můžu doporučit něco, tak ji opravdu přestaňte brát. . . Samozřejmě jsem v tom viděla i výhody, že jsem si cyklus mohla tak nějak sama regulovat. Když jsem jela na dovolenou nemusela jsem nic řešit... ale za to to nestojí. Ničí to tělo, ničí to zdraví. A doktor vám pravdu neřekne, protože oni z toho mají peníze...
    http://veronicaslife8.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za Tvůj názor. :) Někdy se až divím, co dokáže HA s člověkem udělat ...

      Vymazat
  11. Prášky už jsem vzdala, protože jsem nenašla žádné vhodné. Platíš 480kč za měsíc nebo jak dlouho?

    OdpovědětVymazat
  12. Mně je 19, brala jsem prášky v 15 půl roku a až teď od devatenácti znova. Mám celkem "slabou" antikoncepci Sylviane, nebo jak se jmenuje, a nestěžuju si - menstruační cyklus mám pravidelně, zaplaťpánbůh i v celkem přijatelné míře pro existence :D, a celkem se mi i zlepšila pleť. Akorát moje tělo víc zadržuje vodu, já v antikoncepci problem teda nevidím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tvůj názor. Také mám jednu z těch slabších, Lindinete. :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!