17. prosince 2015

Královský příběh aneb Selekce přichází

Vítej u nového článku!

Nejen knižními blogy proběhlo plno recenzí na Selekci. Samozřejmě zvědavost přemohla i mě a musela jsem si přečíst první díl. Ehm ... a dnes mám již celou sérii tří dílů. Ráda bych vám popsala svůj zkrácený názor na každý díl. Pozor, článek může obsahovat spoilery! :)



 O SÉRII SELEKCE

POČET DÍLŮ: 4 (The Heir - Dědička se připravuje) + novely
AUTORKA: Kierra Cass
CENA: od 249,-
ŽÁNR: romantika, love story, literatura pro dívky

 

1. SELEKCE

OBSAH KNIHY: Pro třicet pět dívek je Selekce životní šancí. Příležitostí k útěku od života, který jim byl stanoven od narození. Být obklopena světem třpytivých šatů a drahocenných šperků. Žít v paláci a soutěžit o srdce krásného prince Maxona.Ale pro Americu Singerovou je Selekce noční můrou. Znamená to pro ni otočit se zády ke své tajné lásce Aspenovi, který je o kastu níž než ona. Nechce se jí odejít z domova a vstoupit do nelítostné soutěže o korunku.Pak America potká prince Maxona. Postupně začne zpochybňovat všechny plány, které si předsevzala – a uvědomí si, že život, o kterém vždycky snila, si už nemůže v porovnání s budoucností představit.

NÁZOR NA TENTO DÍL: Kdo by se nechtěl stát princeznou, žít celý život v paláci, mít plno krásných šatů a dokonalého prince? Jako malá jsem tohle vše chtěla asi jako každá holka, ovšem časem samozřejmě každý zmoudří a zjistí, že to prostě takhle nefunguje. 

Řeknu vám, v té jejich zemi bych žít nechtěla. Rozdělení podle kast, přikázání povolání ... ne, tohle by prostě nešlo, nesnesla bych to. America měla to " štěstí ", že ji vybraly do Selekce a tím ji začal nový život. 

Tento díl byl typický začátek jakékoli knižní série. Představí vám přibližný děj příběhu, hlavní i vedlejší postavy, prostě vše, co potřebujete vědět. Zamilujete si prince Maxona nebo se naopak přidáte do týmu Aspen. V dalším díle to je ovšem úplně jiný šálek kafe.

 

2. ELITA

OBSAH KNIHY: Do Selekce vstoupilo 35 dívek. Nyní jich je již jen šest, ale soutěž o srdce prince Maxona je tvrdší než kdykoli předtím. A k tomu všemu se America nemůže rozhodnout, po kom vlastně touží. Je to Maxon, s kterým by mohla žít jako v pohádce? Nebo Aspen, její první láska?America nejvíce ze všeho nejvíce potřebuje více času, avšak zbytek Elity přesně ví, co chce. A okamžik rozhodnutí se neodvratně blíží.

NÁZOR NA TENTO DÍL: Elita plynule navazuje na první díl. Ovšem v tomto díle je hned méňe postav, takže už v tom nemáte takový guláš a snáž si postavy zapamatujete než v Selekci (kdo si má sakra pamatovat tolik holek?!). 

Elita je také mnohem, mnohem více akční. Takže kdo má rád akci, přijde si na své. Ovšem přehodnotí se vaše myšlení o dvou chlapech v této knize, začnete možná nenávidět Aspena nebo Maxona, záleží na úhlu pohledu. America vás bude svými (ne)rozhodnutími štvát a budete ji chtít poslat někam.

 

3. PRVNÍ

OBSAH KNIHY: Když byla America vybrána do Selekce, ani ve snu by ji nenapadlo, že by se ocitla na dosah srdci prince Maxona, natož královské koruny. S blížícím se koncem soutěže narůstají hrozby za branami paláce a America si uvědomuje, jak je lehké všechno ztratit a jak těžce bude muset za svou budoucnost bojovat.

NÁZOR NA TENTO DÍL: Nelíbí se mi, že název knihy ukazuje konec. Trochu napětí by neuškodilo! První je spojení Selekce a Elity. Najednou vše letí, nestíháte ani pořádně přemýšlet, co se děje. Konec je tak rychlý, že se nenadějete a už se Maxon a America žení. 

Rozhodně jsem nečekala, že některé postavy zemřou. Nelíbila se mi přímo převratná změna Celesty, to bylo docela ... nevím to správné slovo, ale prostě se nehodilo, že byla najednou taková. První je dobré zakončení této série. Myslelo se, že je to poslední díl, ovšem nedávno jsem zjistila, že je ještě čtvrtý díl, Dědička, vlastní Selekce dcery Maxona a Ameriky.


Knižní edice Selekce je nenáročná četba. Pokud si chcete zarelaxovat a občas se naštvat nad naivitou a štěstím hlavní hrdinky, knihu si rozhodně přečtěte. Nezklame a u knih nemusíte přemýšlet.

Znáte tuto knižní sérii? Jaký je váš názor na ni? Chtěli by jste si ji přečíst, pokud jste ji nečetli?

16 komentářů:

  1. Já jsem četla jen Selekci, ale kniha mě hodně zaujala a plánuji dokoupit další díly :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si přečti i další díly, i když je konec jasný, je celkem zajímavé, jak se vše vyvine. :)

      Vymazat
  2. taky ji právě čtu a doslova nemůžu odtrhnout zrak :D

    OdpovědětVymazat
  3. mě tato knížka moc nezaujala, není to moc typ knížek, které čtu :D Ale hodně lidí si ji chválí, tak třeba jednou :))

    OdpovědětVymazat
  4. Řekla bych, že Selekce je jedna z nejlepších knižních sérií, co jsem kdy četla! Jsou to fakt úžasné knížky, dneska jsem dočetla Elitu. Ani jedna jediná stránka mě nenudila, většinou jsem všechno hltala jedním dechem. Tyhle knížky se čtou prostě samy! První jsem ještě nečetla, ale po vánočních prázdninách, až ji kámoška dočte, si ji chci taky půjčit. No, já i v Elitě pořád tak trochu fandím Aspenovi. ...Nemůžu si pomoct. Ale Maxon je taky skvělý, jen po tom, jak ho America viděla se Celestou (:-ú), tak se mi na chvilku docela zhnusil. Být Americou bych už to možná s ním i vzdala, nejsem si jistá. ...Stejně jsem ale nakonec byla ráda, že America v paláci zůstala a neodešla. I když to bylo jasné. A král Clarkson je teda pěkný hajzl! A Gregory byl taky podle deníku teda nadutý mamlas. :D ...To jak prodal svoji dceru!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čtou se sami, proto je super u nich relaxovat. :) Mě Aspen nebyl sympatický po tom, jak se k Americe choval, prostě mi nesedl a to, jak se bude chovat v První ... však sama uvidíš. Třetí díl vše ukáže. :D

      Vymazat
  5. Já jsem četla první dva díly. Vcelku dobrý. Chci do konce roku přečíst poslední, na který se chystám už docela dlouho :-) knihy mají krásné obálky :-)
    goodmoda.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Knížky mám taky všechny a jsem z nic totálně nadšená! Kdybych mohla, četla bych je pořád dokola. Ale musím s tebou souhlasit. Celesta prostě měla zůstat mrcha -_- Chci se zeptat, je poslední knížka nějak v prodeji? Nebo ještě ne? Myslím Dědičku :)

    OdpovědětVymazat
  7. O Selekci jsem samozřejmě slyšela, ale upřímně jsem nijak přehnaně nevěděla, o čem je. Přečetla jsem si tvůj článek a jsem ráda, že mám tak větší přehled, ačkoliv mě to utvrdilo v tom, že knihy číst nebudu. Princeznou jednou chtěla být asi každá holka, jak si říkala, ale v současnosti už pro mě tohle počtení asi není zrovna tím správným šálkem čaje - já radši nějakou tu rvačku a do toho trošku romantiky, tohle zní jako moc velká slaďárna, i když se můžu samozřejmě mýlit :)
    × tichyodpor.blogspot.cz ×

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud máš ráda rvačky, tak doporučuji Skleněný trůn nebo Rudá královna (na tuto knihu chystám recenzi). :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!