27. května 2016

Tipy pro maturanty

Vítejte, vítejte!

Jste budoucí maturanti? Tak tento článek je právě pro vás! Jelikož jsem nedávno odmaturovala, ráda bych se s vámi podělila o pár tipů. A pro ty, co už odmaturovali, tak si zde mohou přečíst, jaké to vlastně bylo a zavzpomínat si.


  • Pokud možno, učte se celou dobu na střední. Máte pak velikou šanci, že na maturitu si můžete pak jen zopáknout vše, co jste se naučili a ne se učit do týdne učivo ze všech čtyř let.
  • Podklady si připravte co nejdříve. Aby jste se pak nechtěli učit a zjistili, že vlastně nemáte z čeho ...
  • Vyplatí se kamarádit s největším šprtem ve třídě. Máte z toho řadu výhod - pomůže vám s podklady nebo vám je rovnou pošle vypracované.
  • Určitě nedělejte vše sami! Nejlepší je, když ty něco uděláš, kámoš něco udělá a pak si to navzájem pošlete. Máš tak polovinu práce za sebou.
  • Hodí se, aby jsi si přečetl/a knížky, z kterých maturuješ. Ano, sice se to dá naučit, ale jakmile tam bude ukázka, kterou jsi ty v životě neviděl/a, je to na nic ...
  • Google je pravý kamarád! Kamarád, co vše ví a některé věci může mít třebaaa vypracovaný ...
  • Pokud nic neumíš, uč se už ze začátku 4. ročníku. Máš na to času dost a vše hezky stihneš. Je to lepší než se učit o svaťák.
  • Den před maturitou si jen zopakuj to, co ti nešlo a pak jen relaxuj. Zbytečně se hlavně nestresuj!
  • V den maturity na učení nesmíš ani kouknout. Smotá se ti to vše dohromady a budeš mít z toho pocit, že nic neumíš. Naopak musíš být sebevědomí!
  • Berte to tak, že učitelé v září chtějí mít co nejméně lidí na opakování. Takže chtějí, aby jste to udělali. Proto se budou snažit vám pomáhat.
  • Mluvte. Je jedno, že to budou blbosti, ale je hlavní aspoň něco říct, než jen sedět a mlčet. Čas vám pak i rychleji uteče.
  • Až ji budete mít hotovou, pro dobrý pocit nepotřebné věci spalte. Hoř, učivo, hoř!

Tak co, pořád se matury (ne)bojíte? :)

14 komentářů:

  1. Super tipy! Maturita mě sice čeká až za tři roky, ale i tak už z ní mám trošku strach, když na ni přijde řeč a články na tohle téma mě strašně zajímají, abych tak nějak už dlouho předem věděla, co bych zhruba měla očekávat :D :)
    coffeewithsachi.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkný článek :) já budu maturovat příští rok, takže se mi to hodí :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tohle jsou dobré tipy, hlavně ten poslední bych udělala hned teď. Mě čeká maturita příští rok a největší obavy mám z češtiny, hlavně z literatury. Snažila jsem se přečíst několik knížek ale naprosto mě to nebavilo nebo jsem to vůbec nepochopila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, já si myslela, že bude jedna z těch lehčích, ale nakonec jsem si vytáhla dílo, co jsem četla před dvěma lety... :/

      Vymazat
  4. Naštěstí jsem ještě na základce.. :D
    xx
    megtheking.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Jo, první dva body jsou dost pěkně napsaný, ale bohužel jenom těžko proveditelný. Nebo alespoň já jsem se k nim moc donutit nedokázala. Všechny ty podklady, maturitní otázky jsem si chtěla dát dohromady už o letních prázdninách před čtvrťákem. Pak jsem to posunula na konec září... Konec listopadu... Do konce vánočních prázdnin... Do konce ledna... No, nakonec jsem je měla konečně zpracované až v únoru nebo v březnu.
    A ani přečíst všechny knížky k maturitě není až tak potřeba. Stejně je potřeba naučit se jejich rozbor. (I když třeba není nikde na internetu na tu knížku žádný pořádný rozbor.) Já jsem viděla styl psaní a ukázku z knížky až právě při matuře a nakonec jsem odmaturovala 25 z 28 (myslím, že ty body jsem někde ztratila u společensko historického kontextu).
    Ale ten tip se strejdou Googlem je pravdivý. Fakt je z něj senza kamarád.
    Story by Nikav

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna ty podklady jsem dělala zhruba od září do prosince (nevím, jak jsem se k tomu přinutila), ale je to hlavně o vůli. Mě naprosto učení nebaví, takže bych se nemohla učit neustále. :D Ale někdo na to má. :)

      Vymazat
  6. Líbí se mi poslední rada. :D Na tu se docela těším. :D

    OdpovědětVymazat
  7. Spal všechny sešity :D Burn them aaaaall :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všechny zase ne. :D Něco se ještě může hodit na vyšší. :D

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!