8. června 2016

Jak vytvořit příjemný vzhled blogu

Vítejte u nového článku!

Někdo si myslí, že vzhled blogu není důležitý, ovšem v dnešní době lidi opravdu dají na první pohled. Bohužel, co s tím naděláme. Jelikož se v oblasti grafiky a blogů pohybuji již delší dobu, ráda bych bych vám sdělila své poznatky a rady.


  • Sladěnost barev je naprostý základ. Není dobré dát na vzhled křiklavé barvy, co oslepí čtenáře a neuvidí ještě 3 dny. Často se na vzhledu objeví jen tři barvy a naprosto to stačí. Grafici tento počet vždy dodržují. Přeci nechcete mít na blogu duhu, ne?
  • Příprava je důležitá. Je důležité si vše připravit, kromě vhodných barev je také důležité výběr obrázků, doplňků vzhledů, motivů ... je toho opravdu moc a ten, co nikdy nic netvořil, si nedokáže představit, kolik práce to obnáší. Celková příprava je často ještě delší než samotné tvoření.
  • Organizace je důležitá. Často si dělám náhled, jak bych chtěla, aby vzhled vypadal (nekoukejme na to, že stejně polovinu vždy změním). Je dobré mít představu, co vlastně chcete a jak to chcete. Ušetří vám to čas.
  • Doplňky jsou také důležité. Slaďte váš vzhled s menu, aby vše hezky ladilo. Zároveň je ale velice důležitá přehlednost.
  • Drž se hlavně tématu svého blogu! Opravdu často jsem viděla, že některé blogy měli na vzhledu kosmetiku a outfity a přitom psali knižní recenze. Váš vzhled musí prostě a jednoduše říkat: tady bloguji já! Vzhled si často spojí čtenář s vaším blogem.
  • A kde vzhled seženu nebo jak ho udělám? Pokud neumíte vzhled sami, poproste někoho, kdo ho umí, je plno šikovných lidí. Také na internetu je mnoho volných vzhledů, které můžete využít a posléze si je upravit, jak je potřebujete.

Co vás nejvíce zaujme na vzhledech ostatních? Jaké jsou vaše rady?

10 komentářů:

  1. Skvělé! jsem moc ráda že přidáváš takovýto článek, určitě bych jich brala víc. Přeci jenom mi kódování a různé grafické triky jak co udělat nejdou, takže si ráda o tom něco přečtu a načerpám inspiraci. Já jsem si šablonu našla na internetu, protože opravdu nemám žádné zkušenosti s tím abych si navrhla design celý podle sebe. Snažím se také dodržovat méně barev a řekla bych že výsledný design blogu se jeví velmi jednoduchý. Na vzhledu mě vždy nejvíce zaujme záhlaví blogu a to jak se čte text, velikost, barva a styl písma.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Určitě chci takovéto články přidávat častěji, protože se mě často lidi ptají na různá nastavení. :)

      Vymazat
  2. Super článek! Každopádně vzhled blogu je dost subjektivní, protože každému se prostě líbí něco jiného :).
    Beauty by K. - zapoj se do soutěže.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, to samozřejmě. U mě je to například tak, že nesnáším až moc přeplácané vzhledy. :)

      Vymazat
  3. Souhlasím. V jednoduchosti a organizovanosti je podle mě krása :)

    Simply Janet
    Realash - sérum na řasy GIVEAWAY

    OdpovědětVymazat
  4. Pre mňa je dôležitá originalita a to, aby z dizajnu vyžarovala osobnosť samotného blogera. Chvíľu som mala na blogu nastavenú jednoduchú elegantnú šablónu, ale veľmi rýchlo som si uvedomila, že ma deprimuje aj keď pôsobí profesionálne. Som totižto veselý človek, ktorý miluje farby a tak som som sa pustila do prerábky dizajnu. Konečne je to to, čo skutočne odráža moju osobnosť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem to tak měla, že mi některé šablony nevyhovovaly, i když byly krásné. :)

      Vymazat
  5. Vzhled je důležitý, ale už jsem viděla spoustu blogů, které nedostatky v grafice dokázaly krásně vyvážit obsahem. Ale je škoda, že je spousta blogů, které si na vzhledu moc záležet nedají a obsah a nepřehlednost je opravdu častá. Nehledě na další nedostatky, jako neuvedení autora, nefungující obrázky v menu, které nikdo nekontroluje a podobně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím. Bohužel, lidi v dnešní době na první dojem dávají hodně ... :/

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!