15. června 2016

Metro 2033 aneb jak se lidstvo zničilo samo

Vítejte u nové knižní recenze!

Postapokalyptický svět, válka nukleárních zbraní, život v podzemí, nová stvoření. To vše najdete v Metru 2033. Pojďme se společně na tuto knihu podívat, zda skutečně stojí za to si ji přečíst.


  AUTOR:  Dmitry Glukhovsky
CENA: 319 - 399,-
POČET STRAN: 472
ŽÁNR: Sci-fi, Dystopie, Horor

OFICIÁLNÍ ANOTACE:  Arťom žije se svým pěstounem ve spletitém labyrintu moskevského metra, na jediném místě na světě, kde je lidstvo po jaderné válce schopné alespoň zčásti přežívat. Jednotlivá společenství živoří v šachtách metra, kde co stanice, to zvláštní komunita, jakýsi mikrostát se všemi svými ctnostmi a nešvary, které známe z každodenního života na zemském povrchu.
Arťom se nachází na stanici, která je sice pokládána za jedno z bezpečnějších míst v obrovské síti tunelů, avšak tuto jistotu narušuje neznámá temná moc, jež hrozí zničit nejen chlapcovo útočiště, ale celé metro. Mladík, jenž kdysi porušil jedno ze základních přikázání života v metru, je nucen - aby odčinil svou vinu - putovat od jedné stanice ke druhé, projít celým moskevským metrem až do poslední stanice, kde žijí v ideálním společenském zřízení kazatelé. Ti údajně vlastní záhadný předmět, který Arťom musí získat, aby zachránil metro před zkázou, jež hrozí zevnitř podzemního mikrosvěta, ale proniká sem i z povrchu v podobě temných sil.

NÁZOR NA KNIHU:  Je to teprve nedávno, co jsem objevila krásu postapokalyptických knih a nelituji toho. Další volbou na tento žánr bylo Metro 2033, doporučená kniha od přítele, který ji rovněž četl.

Je celkem těžké vytvořit důmyslný a přesto smyslný svět po neštěstí, která se zde přihodila. V případě našich hrdinů to byla jaderná válka. Ano, velmi reálné, dejme tomu, že věřím, že toto se v budoucnu opravdu stát může. 

Hlavní hrdina, Ar'tom, mi byl od počátku sympatický. Žádný dokonalý hrdina, co vše najednou zachrání. Ne, byl to normální kluk, který dělá chyby. Rytmicky nás provází celým příběhem. Často máte pocit, že by jste se (ne)chtěli ocitnout v jeho těle a (ne)zažít všechny jeho příhody.

Autor dokázal neuvěřitelně popsat situaci, která nastala po válce. Vybral si moskevské metro, které je k tomuto účelu skutečně stvořeno. Hned, co otevřete knihu, vidíte plán metra, takže se můžete orientovat, kde se hrdinové zrovna nacházejí. Ovšem metro není takové, jako když lidé žili na povrchu, vytvořili se nové tunely, některé jsou zasypané a k tomu se vytvořili nové potvůrky, které toho opravdu mnoho vytvoří.

Opravdu se mi zalíbil nápad, že každá stanice je jiná a každou část obývá někdo jiný. Setkáme se zde s velkou hlavní stanicí Polis, fašisty, komunisty a dokonce i bláznivé sekty (ano, nesnášela jsem je, bláhový a naprosto pomatený tvorové). 

V této knize si každý najde něco. Jako mínus bych dala pomalý a vleklý začátek. Ovšem velké plus je vytvoření úžasného nového světa, nový tvorové a dobré charaktery. Pokud máte rádi pořádné sci-fi, je tato kniha přesně pro vás. Jako dodatek uvádím, že Metro má celkem 3 díly (Metro 2033, 2034 a 2035).


Jaký je váš názor na tuto knihu, pokud jste ji četli?

4 komentáře:

  1. Já sci-fi nijak moc nečtu, ale tato knížka vypadá zajímavě. :)

    xxx
    dream-little-dream.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Trochu jsem čekala alespoň nějakou zmínku o kultovní hře podle tohoto románu :) Jinak super recenze :)

    www.andysbookworld.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hru jsem ke knížce nechtěla plést, protože byla trochu jiná než kniha. :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!