28. prosince 2016

Co při psaní blogu dodržovat?

Vítejte u nového článku!

Mnoho lidí začne blogovat a až poté zjistí, že to není taková sranda, jak si mysleli. Že udržet takový blog není vůbec lehká věc a čtenáři se nepohrnou horem dolem jen za vaší úžasnou osobností. Bohužel je to tak, ale i při blogov´ání je nutné pár věcí dodržovat. Jaké to jsou?



  • Jedna z nejvíce důležitých věcí je pravidelnost. Osobně nemám v lásce moc blogy, kdy autor napíše jednou za tři měsíce. Jsem ráda, když vím, kdy články čekat a myslím, že to tak má více lidí. Je to jako s výplatou. Jste zvyklý jí mít v určitý den/týden a když se zpozdí, jste nervozní a nevíte, co dělat. Každý má to své minimum jinak. Osobně vydávám články jednou týdne, každou středu. Myslím, že je to akorát, mám zhruba týden na to, abych sepsala článek a do příštího načerpala inspiraci. Dříve jsem psala obden, ale po chvilce to začalo být náročné a nestíhala jsem. Dle mého je dobré psát nejméně 4x do měsíce.

  • Samozřejmě je velké plus, když člověk má osobitý styl psaní. Často se blogeři snaží napodobit styl psaní slavnějších blogerů, ale to je špatně. Jednou z věcí, na které se dívám nejvíce, je právě styl psaní. Každý ho má jiný a to se mi líbí. Díky tomu blogery od sebe rozeznám.

  • Neméně důležitý je vzhled blogu. Vím, je to klišé, ale lidé často dávají na první dojem. nemusíte být precizní grafik a mít dokonale uspořádaný vzhled, stačí ho mít přehledný. Uznejte, na jakém blogu by jste se cítili příjemněji: na blogu, kde se střídá pět ostrých barev, co vás píchají do očí či na blogu a v menu je plno blikajících reklam, nebo na blogu, kde jsou dvě barvy prolínající se nenásilně do sebe a menu je uspořádané do kolonek?
Dle mého toto jsou tři největší a zároveň pro mnohé " nejtěžší "pravidla. Také mi na začátku trvalo tohoto docílit. Ale uznejme, ono to funguje. Toto je dle mého základ, který by měl mít každý blog. Když ovšem nepočítáme naše drahé čtenáře, které jsou pro většinu tou pomyslnou třešničkou na dortu. :)

Jaké rady by jste dali vy? Co je podle vás třeba dodržovat?

21 komentářů:

  1. Já osobně nepřidávám články pravidelně, jelikož někdy náladu mám, jindy ne. Ovšem snažím se to nějak zvládat, aby nevycházely články jednou za 3 měsíce. Bohužel jsem ještě nedávno hledala, co pro můj blog bude to pravé, takže články byly hodně nepravidelné. Každopádně je tohle inspirující článek.

    Travel and fun with Kate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem dlouho hledala, co vlastně chci psát, až se mi to nakonec ustálilo samo. Děkuji za tvůj komentář!

      Vymazat
  2. S tím stylem s tebou souhlasím - neskutečně dlouho jsem hledala nějaký styl recenzí, který by zaručeně bavil mé čtenáře, že jsem se snažila psát kdejak, až jsem si řekla, že ty recenze přece nedělám jen kvůli nim, ale také pro sebe, až jsem je začala psát tak, jak mě baví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě o tohle jde a dle mého já osobně možná ještě nenašla styl, jak chci recenzovat, takže dále zkouším. Je to běh na dlouhou trať. :)

      Vymazat
  3. Mně dělá problémy ta pravidelnost. Protože nemám nápady na články a když už, musím je někdy zrealizovat a často na to není čas... V novém roce to chci ale napravit a už mám opravdu pár nápadů, jak ten blog rozjet. :)
    A se vzhledem blogu je to u mě složité, protože mám ráda jednoduchost a někdy možná až přehnanou, což je vidět teď. A když už si řeknu, že by to chtělo nějaké oživené a záhlaví s nějakým jednoduchým nápisem by blogu neuškodilo, tak mi to ve výsledku přijde až moc. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Držím palce, ať se ti tvé plány povedou! :)
      Každý je jiný, dle mého jednoduchost není špatná, osobně koukám hlavně na články. :)

      Vymazat
  4. Pravidelnost je dle mého spíš na škodu. Jasně, můžeš mít firemní blog, kde to má smysl. Nebo třeba blog jen přes návody. Ale pokud máš milion témat jako já, tak to spíš omezuje. Já píšu podle nálady. Jeden týden denně, jiný na to nešáhnu. Aspoň není můj blog mrtvej a neustále se tam něco děje. Jednou jedu z kina, tak napíšu recenzi. Jindy mám depku, vyleze báseň nebo povídka. Prostě podle nálady a inspirace. S nadsázkou se dá říct, že kdykoliv se člověk vrátí, najde něco nového. :) Jinak podobné téma jsem také zpracoval, i když trochu jinak a šířeji. Máš-li zájem, budu rád za návštěvu. :) http://frogos.cz/nesvary-blogu-aneb-13-veci-me-vytaci/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ono záleží taky na člověku, já to myslela tak, že aby blog nestál 3 měsíce, BUM najednou článek a pak zase nic. :)
      Určitě se podívám, děkuju. :)

      Vymazat
  5. Já bych dodala ještě, psát srozumitelne. Snažit se psát spisovně a nemrskat to páté přes deváté. Nemyslím tím y/i ale aby z první přečtené věty někdo nepochyboval zdali jsme vůbec absolvovali základní školu. Pravidelnost je také důležitá já se snažím přidávat alespoň dva články týdně ale kolikrát se mi stane ze nemám čas nebo náladu tak prostě nic nepíšu. Určitě to chce být aktivní,tzn.číst i ostatní blogy a celkově sledovat věci kolem.

    OdpovědětVymazat
  6. Já bych tu pravidelnost z fleku vyměnila za správný pravopis. Když je v článku chyb jak máku, je to pro mě znamením, že autor blogu kašle na čtenáře. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Zrovna včera jsem dělala průzkum přesně na tuhle otázku - jak často lidé na blogu publikují. Souhlasím, že pravidelnost je důležitá, i když - jak jsem pochopila, je důležitější u blogů, které člověk nepíše tak úplně pro sebe, ale pro druhé. A tam spadá i můj blog. Mým cílem je pomáhat začínajícím autorům s psaním knížky, a tudíž jsem usoudila, že bych měla přidávat články v nějaké pravidelné frekvenci. Zatím dávám dva tři týdně, ale myslím, že bych se měla ustálit na jednom nebo dvou týdně, abych udržela kvalitu. Díky za přínosný článek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím říct, že máš velice zajímavý nápad pro založení blogu. Ať ti vyjde vše, co chceš! A děkuji za komentář! :)

      Vymazat
  8. Já jsem si vždycky zakládala na vzhledu blogu, i když teď, když se zpětně podívám na designy ještě, které jsem měla na blog.cz, tak se divím, že se mi to líbilo, a že dokonce i čtenáři je chválili :D
    Co se psaní týče, tak to je ta nejdůležitější část - musí se to zkrátka dobře číst. Já osobně jsem si vědoma toho, že některé články píšu více informativně a některé více hovorově, ale pořád je to stylem, tak jak mi pusa narostla - věty, které napíšu, bych stejně tak dobře byla schopná někomu říct v konverzaci.
    Ale ta pravidelnost. Mě osobně je docela jedno, jak často články vychází na blozích, které čtu pravidelně a ráda, nebo jestli vychází pravidelně či nepravidelně. Jako autorka blogu samozřejmě chci články vydávat pravidelně, ale teď to se školou bohužel moc nejde, časově to nezvládám, takže vydávám články hned, jak mám některé napsané, hned jak to jde. Ale je pravda, že pravidelnost je takový bonus navíc, který je fajn. Na druhou stranu, pokud někdo vydává nové články opravdu denně, to už mě trochu otravuje - je toho moc :/
    Ale tohle jsou takové tři hezké body, opravdu takové základní, i když každý má na každý bod svůj osobní pohled :)

    OdpovědětVymazat
  9. Hlavně souhlasím s bodem 1. Ale pro mě je to také nejtěžší věc. Nedokážu vůbec psát pravidelně a jeden měsíc mám milion nápadů, potom není čas... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že toto období má často hodně blogerů. :D

      Vymazat
  10. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  11. Osobně si myslím, že pravidelnost není klíčovým faktorem k dokonalému blogu. Autor blogu musí psát články, protože ho to baví a ne kvůli termínu. Tyto články pak ztrácejí "šmrnc". Na mém blogu píši články, kdykoliv chci a nepravidelně. Nicméně je zas pravda, že není dobré napsat jeden článek za tři měsíce.

    Styl psaní - s tímto bodem naprosto souhlasím. Ať každý píše podle sebe a ne podle vzoru svého idola.

    Pokud jde o vzhled blogu... Záleží hlavně na tématu blogu. Souhlasím, že design nesmí být přeplácaný ve stylu: jednu barvičku strčím do menu, druhou na stránku, růžovoučký obrázek strčím na pozadí a další obrázek Hello Kitty strčím do záhlaví. To by bylo strašné. Pokud však blog nese nějaké kontroverzní téma (děti, záhady,...), tak přeci není vhodné nastavit nějaký jednoduchý vzhled, ne?

    Osobně bych blogerům poradil, ať jsou originální. Originalita je něco, co dnes lidem chybí. Ale zase se nic nemá přehánět. Hlavně ať píší o něčem, co je baví a co je naplňuje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravidelnost může brát každý jinak, pro někoho je pravidelně každý den (to si osobně nedokážu představit) nebo 1 za půl roku. Jak kdo. :)
      Ano, na tématu záleží dost, protože každé téma blogu si žádá svou atmosféru. :)
      A ano, originalita je to nejdůležitější! :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!