29. března 2016

Pohled z koňského hřbetu

Vítej u nového článku!

Jestli si pamatujete, ptala jsem se vás, zda by vás zajímala rubrika jednoho mého velkého zájmu a to je jezdectví. S koňmi jsem neměla vždy štěstí, ale vždy jsem nesmírně šťastná, když u koní jsem. Ráda bych vám tedy pověděla, jak jsem se ke koním dostala a co pro mě znamenají.

S Transferem, Anglický plnokrevník, 8 let

Koně jsem měla ráda odmalička. Tihle zvířata mě prostě uchvátila. Ale jako malá jsem se ke koním nedostala, protože se rodiče o mě báli. Tudíž jsem si o koních dělala pěknou sbírku knih, plakátů a všemožných věciček a zdobila vším celý pokoj. 

Až kolem osmé třídy základní školy jsem se ke koním dostala více. V první stáji jsem se ovšem skoro nic nenaučila, celkem jsem tam na koni seděla asi třikrát. Zato jsem se o koně naučila starat. Aspoň něco pozitivního.

V druhé stáji už jsem se dostala do sedla mnohem více. Jezdila jsem 1x týdně na anglickém plnokrevníkovi. Naučila jsem se základy ježdění a další péči o koně. Byla jsem tam spokojenější, ale díky mé povaze jsem si tam nenašla skoro žádné přátele a holky tam měli svou partu, do které jsem se asi nehodila.

Pak jsem měla asi dvouletou pauzu. Koně mi opravdu chyběli. Ale v té době jsem byla psychicky vystresovaná ze školy, přestup ze základky na střední, no bylo toho moc. Dostala jsem se k nim až v říjnu minulého roku, kdy jsme si společně s přítelem zaplatili vyjížďku.

A nyní jezdím ve stáji, kde jsem naprosto spokojená. Je to ta nejlepší stáj, kde jsem kdy jezdila. Úžasní koně, každý má svou jedinečnou osobnost, úžasní lidé, se kterými se nikdy nenudíte a vždy vám rádi pomohou. Jezdíme, ale děláme i jiné věci, zkoušíme si i práci ze země, takže nic není stereotypní a nikdy se nenudím. Jsem ráda, že jsem tak skvělou stáj poznala!

S Big Angelem (roček, welsh pony)  na Vítání jara

S Kačenkou při tréninku. Český teplokrevník, skoro 19 let

Jaké jsou vaše zájmy? Máte rádi koně?

13 komentářů:

  1. Já jezdim už asi deset let a vystřídala jsem asi milion stájí, protože většinou mi za to ty lidi kolem prostě nestáli a akorát mi to tam zhnusili. Jezdila jsem mladý koně, bejvalý crossový, drazurní a dostihový hvězdy, anglii i western, dělala jsem PNH, jezdila jsem na tábory... momentálně nejezdím, ale chtěla bych si tu v Trnavě něco najít. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jezdectví obdivuju, koně jsou úžasná zvířata.. ale tohle asi nebude úplně pro mě. :D

    xxx
    dream-little-dream.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Koně miluji a kvůli tomu je i studuji na škole :-) U koní jsem od mala ale svého jsem nikdy neměla, naši měli strach že by mě to omrzelo a nikdo by se o něj nestaral. Joo, je mi už 21 a stále mě to neomrzelo, teď bych ho zase já nechtěla protože to není starost na 2-3 roky ale na několik pěkných let ale nikdy neříkej nikdy. Teď chodím jezdit akorát v Humpolci, poslední dobou toho mám dost ve škole a zatím jsem nenašla stáj poblíž bydliště která by stála zato. Naštěstí od května začnu chodit do jedné stáje poblíž a tak doufám že lidi budou OK. Sama to znám jaké to je ve většině stájích kde se motá moc lidí a navíc pěkně namyšlených a arogantních, nic příjemného. Moc se mi líbí ten český teplokrevník.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukám, že u koní jsi už pěkně dlouho. :) Co ty víš, až budeš mít více času, třeba jedno svého budeš mít. :)

      Vymazat
  4. Jsou to krásné zvířata, ale já se koní bojím :D nevím proč
    SimonetaBlog

    OdpovědětVymazat
  5. Jéé , jako malá jsem jezdila na koní. :) Miluji koně. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukám, že hodně lidí jezdilo na koních nebo jezdí. :D :)

      Vymazat
  6. Tohle je asi jedna z nejlepších zálib na světě. Koně jsou úžasní. Také jsem se k nim chtěla dostat blíže, ale narozdíl od tebe jsem k tomu bohužel nikdy neměla příležitost :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Příležitosti jsou, jen člověk musí umět hledat a stanovit si, co vlastně chce. :)

      Vymazat
  7. Koně miluji už od mala, v dětství to byl klasický obrázek - v ruce jsem měla neustále papír, tužku nebo pastelky a kreslila jsem koně :-D nic než koně. Sila jsem o tom, že budu jezdit, ale mamka se o mně bála a nedovolila. Jednou svolila na dovolené na lipně projížďku na poníkovi. No vodič poníka pustil, protože ho kousal do ruky, poník se se mnou rozběhl a bohužel se se mnou otočilo sedlo, noha mi zůstala ve třmeni a tak mě poník hezky vláčel po štěrkové cestě. No i přes tenhle zážitek jsem na ně nezanevřela, pak jsem byla párkrát na koňském letním táboře (což se divím, že mě mamka po tomto zážitku pustila :-D ),ale pak už jsem neměla možnost být u koní nějak víc...ale stále je miluji, ale postupem času se můj vztah k nim hodn změnil. Sním o tom jednou koně mít, ale nepotřebuji na nich jezdit, líbilo by se mi chodit na procházky bok po boku...ježdění absolutně nepotřebuju, ale miluji jejich přítomnost a pohled na ně :-)
    www.yesterdaysmoments.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!