11. dubna 2016

Adaptace

  Vítejte u další knižní recenze!

Nedávno jsem byla v knihovně, protože jsem měla čas, než mi pojede autobus. A zahlédla jsem v novinkách právě Adaptaci. A kniha mě rozhodně nezklamala, byla výborná! Ráda bych vám o ni ale sdělila více.


 AUTOR: Miroslava Varáčková
CENA: 249,-
POČET STRAN: 264
ŽÁNR: sci-fi, napínavý

OFICIÁLNÍ ANOTACE:  Zoya měla všechno – domov, přátele, rodinu… A pak lidstvo zdecimovaly války. Teď nemá nic. Přišla i o svůj domov. Ale přizpůsobila se. Vpřed ji pohání jen naděje, že ji vzácná mapa dovede do posledního útočiště na Zemi. Lidé zkoušení válkou a nemocemi se také přizpůsobili novému světu a bojují o každou minutu života. Osamělá dívka putující neznámou krajinou je pro ně snadnou kořistí. Když Zoje pomůže neznámý Šimon, poruší tím křehkou rovnováhu poválečného společenství a musí za to zaplatit životem. A tak se Zoye vydává na cestu zničenou krajinou s nadějí, že ji mapa po jejím mrtvém kamarádovi skutečně dovede před brány města, kde ještě vládne lidskost. Tedy měla by… Dystopická verze budoucnosti v nejnovějším románu Miroslavy Varáčkové Adaptace má až nebezpečně blízko k realitě, která může zabušit na dveře už zítra.

NÁZOR NA KNIHU:  Adaptace mě zaujala prvně k knihkupectví. Nikdy jsem knihy s tímto námětem nečetla, ale zaujala mě hlavně obálkou, která přesně vystihuje děj knihy. Není náročná a ani moc jednoduchá.

Styl autorky, to je moje! Píše způsobem, který vás okamžitě připoutá a donutí číst a číst (učitel  ekonomie asi nebyl nadšený, když jsem si o jeho dvě hodiny četla, ale kniha je rozhodně zajímavější než on). Knihu jsem zhltla během dvou dnů.

A co postavy? Samotná hlavní hrdinka Zoya mě překvapila. Je to snad jediná hrdinka, co mi téměř vůbec nevadila. Líbil se mi její přístup ke všemu, měla typické lidské vlastnosti, žádná Mary Sue, co najednou vše zachrání. Typická zranitelná lidská bytost.

O Simonovi nevím, co si myslet. Jednou byl v pohodě, pak jsem ho nesnášela. Ale nevadil mi. A jeho sestra mi vadila, ani nevím proč. Když už žila tak dlouho v tom světě, už se mohla trochu vzpamatovat. Ale chápu, že SPOILER s takovou nemocí jí nebylo zrovna do smíchu a k tomu byla ještě dítě. A Noe? Toho raději vůbec nezmiňuji, hned jak se objevil, bych ho s chutí praštila.

Za co jsem byla moc ráda, v knize nebyl milostný trojúhelník. Chvála bohu! Konečně! Tímto mnoho autorů knihy zkazí a jsem opravdu ráda, že tentokrát jsem toho byla ušetřena.

Také hodnotím kladně, že děj jde hezky, žádný spěch nebo naopak pomalu, vše hezky plyne. Kniha je rozdělena do tří částí a děj tak hezky jde postupně. I když názvy kapitol možná napovídají děj, hlavně druhý název, kde je vám celkem jasné, co se stane.

Adaptaci bych hodnotila rozhodně kladně. Je to úžasná kniha s úžasným zpracováním od úžasné autorky. Rozhodně neberte naše autory a autory našich sousedů na lehkou váhu, dají se mezi nimi najít skutečné poklady. Adaptace je toho příkladem.

Četli jste Adaptaci? Jak vás kniha zaujala?

9 komentářů:

  1. V poslední době hodně čtu historické knihy a encyklopedie, ale myslím, že díky tvé recenzi dám této knize šanci. :)

    xxx
    dream-little-dream.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je taky jiný žánr, než obvykle čtu, ale překvapila mě a kladně. :)

      Vymazat
  2. Děkuji za doporučení, přidám na seznam četby :)

    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Tak touto knihou jsi mě naprosto nadchla! Tu musím mít! :D Zní to opravdu moc lákavě a já takové knihy doslova hltám. :)

    http://stylecomes.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě tě nadchne, protože mě uchvátila! Aneb mám další oblíbený žánr. :D

      Vymazat
  4. O knize jsem neslyšela, asi hlavně proto, že to není téma, které bych četla moc často. A asi si knihu ani nepřečtu, ale kdo ví.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!