28. září 2016

Češi jako závistivý národ?

Vítejte u nového článku!

Závist je špatná věc, ale bohužel, každý se s ní v životě setkal. Ať už jste záviděl/a někomu nádherný dům, úspěch v práci, či nový mobil. Dnes bych o tom chtěla psát ale trochu z jiného úhlu. A to z pohledu blogů a youtube.


Se žárlivostí se setkáváme mi blogeři i youtubeři. Ovšem u většiny to není hned v začátcích. To začne až poté, co daný člověk začne být slavnější a slavnější. Často se u daného člověka rodí v hlavě myšlenka: Proč on je tak slavný? Vydávám podobné články a on má víc odběrů a komentářů než já!

A tady už začíná závist. Je neškodná, pokud si odpovíte, že se budete snažit dále, aby jste i vy časem byli tam, kde on. Ovšem některým to dokonce zatemní mozek tak, že prostě vyloženě nechtějí, aby ten druhý měl úspěch a začnou mu škodit. V nejčastějším případě nepěknými komentáři. 

Trochu odbočím a přejdu ke konkrétními případu a to k youtuberce petralovelyhair. Její video o konci její youtuberské kariéry najdete ZDE. Petru jsem sledovala jen občas, když mě některé video zaujalo. Ani jsem o jejím konci nevěděla, odkaz na video mi poslala kamarádka a právě díky tomuto videu mě napadl tento článek. Ve zkratce, Petra se rozhodla skončit právě kvůli následkům závisti. Docela mě překvapilo, kam jsou někteří lidé schopni zajít. Jen kvůli úspěchu druhého a závisti to někoho dohnalo k tomu, aby dával nenávistné články na web a dokonce i dopis za okno dané youtuberky. To už mi přijde trochu přehnané a zavání to nějakou psychickou poruchou.

I já jsem se setkala se závistí. Je to několik let dozadu. Psala jsem o tom i článek, který naleznete ZDE. Takže naprosto vím, jak se člověk cítí a že není jednoduché si toho jen tak nevšímat. Musíte mít opravdu silnou povahu, citlivý člověk to často psychicky nedá, pokud má napadání delší trvání. 

Často se proto ptám: proč to ti lidé dělají? Proč si nevšímají sami sebe a nesnaží se zlepšit naopak sebe, aby byli i oni tak dobrý? A pokud danému člověku vadí úspěch druhých, proč tedy se nesnaží on i sebe a druhému člověku jeho radost z úspěchu bere ... ?

Jaký je váš názor na toto téma? Setkali jste se na svém blogu se závistivými komentáři?

12 komentářů:

  1. Nemyslím si, že jsou Češi přímo závistiví jako jednotlivci, ale jako celek možná i ano. Hodně je to ale dáno naší situací a zkušenostmi. Stačí se srovnat s okolními státy. Místo mzdy almužna proti všem okolo za stejnou práci, ubohá politická reprezentace (neplést s Milošem, který přesto, že je ožrala, tak státník hájící nás bezesporu je), kvalita potravin resp. ČR jako odpad Evropy, zatímco třeba Německo (západní) vzkvétalo a deset let po válce bylo zas na výsluní, my jsme 40 let zaostávali a všechno co tu fungovalo a přežilo socialismus, tak to domrvil převrat... Dalo by se pokračovat. Takže možná jsme trochu závistiví, ale máme k tomu kurva pádný důvody.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. myslim si, že není třeba závidět Němcům, že mají lepší platy, zase tam mají džihádisty apod. Vždyť jsou tu i kvalitní potraviny, zdravé výživy, farmářské trhy apod. A to, že jsou Češi chudý národ neznamená, že musí být na někoho zlí.

      Vymazat
  2. No, já upřímně si myslím, že psychickou poruchu má hlavně Petra, s tim, co předvádí. Ano, zlé nepřející komentáře a výhružky jsou fakt hnusný (pokud to ovšem není v režii jí samotné a jejího věrného Mírasoftu a není to jenom jeda velká komedie), tak to nepřeju nikomu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady jsem narážela hlavně na to, kam až závist může dojít. Na Petru mám vlastní názor a o ten mi v tomto případě nešlo. :) Chtěla jsem ji jen uvést jako příklad.

      Vymazat
    2. No ale dneska mě přijde, že všichni tvrdí o všech youtuberech nebo co se prezentují na webu, že trpí nějakou psychickou poruchou. Stačí, když je nebude nikdo hejtovat a závidět jim a ono bude vše hned lepší.

      Vymazat
  3. Ale víš, co se povídá o Petře? Že ty její vzkazy nemusí být pravda, stejně tak tenhle konec jako takový marketingový tah, její aféra s logem atd... Nevím, co z toho je pravda, protože jsem to nikdy do detailu nesledovala a ani Petru jsem nikdy nesledovala, o tomhle jsem se jenom doslechla, ale jestli je něco z toho pravda, tak v jejím případě nejde tolik o tu závist...

    Story by NikaV

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě o tom také nic moc nevím, jen jsem to chtěla uvést jako příklad. Každopádně, tohle se dozvíme až časem, kde je pravda.

      Vymazat
  4. fuha zaujímavý článok každý si nejaké meno vytvára v tomto svete, či už z tej zlej stránky alebo dobrej ona si vybrala taku cestu aku si vybrala. Niekto je popularny kvoli svojej krase, peniazom, vyrazom, správanim, cestovanim, vyrobkami a neviem este coho je toho kopu .. ona je popularna týmto svojim spravanim a presne o to jej ide .

    http://teenmumy.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  5. Jako na jejím místě už bych taky asi přemýšlel o tom, že s tím seknu, protože dopis za oknem už je něco... :O

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen jestli je to pravda... ale pokud ano, bála bych se. :/

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!